Прочитај ми чланак

Вучићева мекларен-ламборгини коалиција: Пана и Петровић ће га скупо коштати

0

„Најсиромашнији“ председник на свету, који користи фундус да би се облачио, а од имовине према сопственим речима нема ништа, има необично богате кумове. Док председник поседује само стан од 30 квадрата и живи од плате па нико „нема ништа због чега би га уценио“, његови кумови возе „мекларен“ и „ламборгини“, крше закон и не одговарају на једноставно питање – како су то стекли? Која је формула да сви око Вучића имају велику имовину, док он живи - скромно.

Бахата вожња Уроша Панића, сина кума председника Србије Александра Вучића Петра Панића Пане, у скупоценом ламборгинију отворила је неколико питања на које и даље очекујемо одговоре. Прво питање је да ли су полицијски службеници „одговорили на позив“ младог Панића да га зауставе ако смеју. Бесна вожња, угрожавање безбедности саобраћаја и вређање службених лица морају да буду довољан разлог да реагују институције. За сада се не зна да ли Панић барем заустављен, а потенцијална казна је тек на далеком штапу. Млађи Панић је то објавио, а друштвеним мрежама брзо се проширио наратив Панића да је недодирљив.

Foto: Privatna arhiva

Друго, ништа мање битно питање јесте одакле новац младићу од 20 година да вози скупоцени „ламборгини“. Није реално да је са тако мало година уштедео новац за овако скупоцену „играчку“, па се намеће питање да ли му је за ову инвестицију помогао отац и кум председника Александра Вучића, Петар Панић.

У питању је један у низу познатих кумова председника Вучића, који је у више наврата стигао до „рефлектора“ јавности. Власник ауто-перионице у Земуну Дејан Виденовић раније је причао да му је Панић заградио улаз јер није пристао да му пере кола бесплатно или испод цене. Обраћао се и полицији, али они су рекли да ништа не могу да ураде. Популарни Пана, моћни земунски криминалац, годинама је градио репутацију човека којег се требало клонити.

Панић је био близак некадашњем вођи земунског клана, а против њега су годинама подношене кривичне пријаве – за пребијање, изнуде, недозвољено ношење оружја. Многи од поступака никад нису стигли до суда, неки су застарели, а у неколико случајева кажњен је са свега неколико месеци робије.

Панић је близак низу других људи из врха власти који се могу видети у његовом друштву на фотографијама о чему је у неколико наврата писао КРИК: министар одбране Небојша Стефановић, председник Извршног одбора СНС-а Дарко Глишић и министар у Влади Горан Весић. КРИК је открио да је и злогласни министар здравља Златибор Лончар, у време док је радио као лекар, издавао Панићу налазе са нетачним подацима који су му помогли да одлаже суђења.

Очигледно је своју моћ Панић искористио и да стекне имовину, коју активно користи и син Урош.

„Напредњаци стварају своју елиту, власт се ослања на људе којима је омогућила да се брзо обогате“

Директор Центра за практичну политику Драган Поповић нема дилему да напредњаци још од доласка на власт стварају своју елиту, којој је омогућено да се брзо обогати.

„Напредњаци још од доласка на власт стварају своју елиту. То је увек последица успостављања личне власти у некој земљи. Институције су урушене, правни поредак суспендован, слободе укинуте и власт се ослања на људе којима је омогућила да се брзо обогате. Пошто нема институција то некажњено чине отимањем јавних ресурса и готово нескривеном корупцијом“, истиче саговорник нашег листа.

Осим тога, Поповић наглашава да је Александар Вучић на челу тог система, те да је његова породица међу најбогатијом у земљи.

„Када падне с власти показаће се да је у питању још један аутократа каквих има у целом свету и који под маском заштите државе и народа спроводе огољену пљачку земље“, закључује Поповић.

Никола Петровић – Вучићев кум који је слупао „мекларен“, кривична пријава „запела“ у МУП-у

Бизнисмен и кум председника Вучића Никола Петровић почетком марта слупао је свој „мекларен“, што је случај који је привукао велику пажњу јавности.

Петровић је тада скупоценим аутомобилом ишао споредном улицом, а када је дошао до раскрснице са Ужичком, саобраћајницом са првенством пролаза, није се зауставио на знак, већ је наставио кретање. Тада је снажно својим „меклареном“ ударио у „опел корсу“ у којој су биле две жене. Вучићев кум налазио се за воланом аутомобила од 300.000 евра. „Мекларен“ важи за елитни аутомобил, поједини милионери су на листама чекања за њега, али је Никола Петровић успео да га слупа на Дедињу.

Као и у случају Панића, намеће се питање како се то купује аутомобил вредан 300.000 евра, у чему је тајна или трик?