Прочитај ми чланак

САНДА: Вучићева и Тадићева власт су подједнако лоше

0

go-dss-3

Драги пријатељи,

Поштовани чланови Главног одбора,

Од избора на место председнице Демократске странке Србије до данас, прешла сам Србију уздуж и попреко. Обилазила сам општинске одборе, разговарала са чланством, говорила на јавним скуповима и тражила потенцијалне савезнике. Не мислим да се политика може водити само писањем саопштења за јавност, нити да ће се наш повратак у скупштинске клупе десити сам од себе. Због тога сам кренула тежим, али јединим могућим путем. Тим путем ћу и наставити. Зато, очекујте ме у својим општинама, на седницама одбора, у разговору са бирачима, у кампањи од врата до врата. Где нисам стигла током 2014. долазим 2015. године.

Председника бира чланство и његова је обавеза да се чланству посвети. Поготово у овим, данашњим околностима. Где год сам била, видела сам забринутост.

Забринути смо за стање у Србији. Као што је и Борис Тадић обећавао историјске промене, тако их обећава и Александар Вучић. Шта су то историјски резултати данашње власти?

Србија данас има историјски буџетски дефицит од 300 милијарди динара; историјски спољни дуг од три хиљаде и 172 милијарде динара-ово није грешка у читању; историјски губитак Народне банке Србије од 45 милијарди динара; и историјски курс динара, који ће се, све су прилике-и даље уписивати у историју.

Посматрајући стање у којем се налази наша економија, може се закључити како смо држава без икакве перспективе. Народ живи све лошије, сиромаштво је све веће,плате смањене,а пензије опљачкане, ситуација у привреди је све гора, радних места је све мање, а народних кухиња све више.

Забринути смо што на оправдане захтеве адвоката власт одговара бахато и политикантски.

go-dss

Забринути смо што је просветним радницима угрожено достојанство и ауторитет, а сада им се удара на егзистенцију. Зато подржавамо штрајк просветара тражећи економско и професионално достојанство за просветног радника, јер ако свако ко може из просвете оде ко ће нам учити и васпитавати децу и подизати нове генерације.

Забринути смо за положај здравствених радника,сељака-сеоских домаћина препуштених на милост и немилост евроунијској економији у рођеној земљи.

Истовремено, основне демократске слободе – слобода медија, слобода критике и слобода избора су озбиљно доведене у питање. Удара се на институције,па је тако и заштитник грађана дошао на ред.

Ипак, зарад истине, морам да кажем и следеће. Сви ови процеси су започети 2008. године и започели су их Борис Тадић и Демократска странка. Ми у Демократској странци Србије не смемо, због тога што је Вучићева власт лоша и ради наопако, да заборавимо да је и власт Тадићевих демократа била једнако лоша! Не смемо да заборавимо монтиране емисије, хапшења, изопштавање из политичког живота, сатанизацију и оптужбе за најтежа кривична дела, као и да је све то било узроковано нашом политиком која је давала предност интересима Србије над интересима Европске уније.

Наравно, када је Србија изнутра слаба, она није у стању да брани ниједан од својих стратешких интереса. Због тога смо забринути и за нашу браћу на Косову и Метохији, забринути смо за Србе у Хрватској, забринути смо за Републику Српску, забринути смо за Србе у Црној Гори.

go-dss-1

Што се Косова тиче, срамном одлуком Уставног суда Србије, да се прогласи ненадлежним у случају Бриселског споразума, више и јасније него икада раније, власт је показала колико је неважно српско Косово у односу на бриселске похвале. Вучићевим сузама из Грачанице не верујемо, јер да му је до Косова стало, не би Бриселским споразумом гурнуо своје сународнике у загрљај ратних злочинаца Тачија и Харадинаја. Мало је понека суза да се окаје историјско огрешење према косовским Србима.

Увод у изборну кампању у Хрватској било је разбијање ћириличних табли и антисрпска хистерија широм земље. Као да је недовољно што смо у Хрватској само у протеклом веку два пута били убијани, протеривани и покрштавани, читава се предизборна кампања заснивала на отвореној мржњи према свему што има српски предзнак. Хрватска већ најављује и читав низ уцена које ће да постави Србији на путу ка ЕУ. Највећа уцена ће бити питање границе на Дунаву, а почетком ове године српске избеглице из Хрватске биће под ударом Закона о пребивалишту који није ништа друго до потврда етничког чишћења.

Потпуно је јасно да ће у наредним месецима уследити јак удар на Републику Српску, који има за циљ да се учини корак ка потпуној унитаризацији БиХ.

Исто тако, потпуно је јасно да у Црној Гори цвета етноцентрички тоталитаризам којим се српски народ даље подвргава “монтенегризацији”. Срби у Црној Гори су маргинализовани, оспорава им се језик, културна аутономија,образовање и уставни положај.

Игноришући све ово, наша власт и даље најављује наставак некаквих „преговора са Приштином“, гледа да не отвори ниједно питање које би могло да засмета Загребу, упадљиво ћути о дешавањима у Сарајеву и негује никад боље односе с Подгорицом. Александар Вучић је само наставио тамо где је Борис Тадић стао.

go-dss-2

Све оно што је радио Тадић и све оно што данас ради Вучић, узроковано је безалтернативношћу нашег пута у ЕУ. Зато су и резултати једнако лоши. Зато су и решења која се нуде једнако лоша. Шта нам данас нуди Александар Вучић како би ублажио историјске рекорде које је постигао? Он нам нуди да даље стежемо каиш слушајући ММФ и Светску банку, да не повећавамо извоз у Русију слушајући Европску унију, и да продамо „Телеком“ и ЕПС како би покрили буџетски дефицит. То нису решења. То је стварање нових проблема. Народ то разуме, боље него власт, па зато забринутост код наших грађана и наших сународника у окружењу расте.

Вучићевим празним обећањима не могу се платити рачуни, Вулиновим неистинитим подацима о запослености нико неће добити посао и плату. Обраћају се народу као да је ментално ретардиран, као незапосленост се смањује, а пада број радних места. Решење није ни у продаји породичног сребра-Телекома и ЕПС, нити у пропагандним акцијама, нити у даљем попуштању пред уценама. Решење се налази на другој страни и о томе ће говорити Демократска странка Србије. Ми хоћемо да одговоримо на питање шта ћемо урадити да зауставимо даље пропадање и да лошу политику власти променимо?

Сваки добар лекар када види симптоме, одређује дијагнозу и лечи узрок, а не последице болести. Узрок лоше економске и друштвене ситуације у којој се налазимо и узрок готово свих проблема са којима се суочавамо лежи у томе што Србијом владају страни амбасадори и неспособни партијски кадрови, а не народ преко своје Скупштине и своје Владе, и што Србија није слободна и суверена. Све док буде тако, Србији неће бити боље. То, дакле, значи да ће наша политичка борба бити усмерена на то да се Србија врати себи, да поново буде суверена и слободна, али та борба захтева стрпљење и упорност. То, међутим, никако не значи да треба да чекамо да свој циљ остваримо у погодном тренутку и не радимо ништа док се околности саме не промене. Напротив! Ми морамо да мењамо околности! Свака наша победа, ма колико била мала, биће корак ка циљу који себи постављамо.

Неке победе смо већ остварили. Када то кажем мислим на стварање савеза људи који исто, или слично мисле о најважнијим државним питањима. Наравно, говорим о „Патриотском блоку“. Стварање тог савеза који, успут да кажем, из недеље у недељу добија све већи број присталица и чланова, је било моје обећање. На томе смо радили и могу да кажем да смо направили најважније кораке у том правцу. Формирали смо језгро патриотског блока и обзнанили Божићни проглас у којем су сажети заједнички политички принципи око којих се окупљамо. И то јесте прва победа која нас води ка нашем циљу. Многи нас исмевају говорећи да смо безначајни и мали. Поручујем им да никада не сумњају да мала група паметних и посвећених људи може променити свет. Уосталом то је једино што га је мењало!

Баш зато морамо да наставимо још енергичније и зато нас у овој години очекује доста активности. Као прву навешћу акцију којом ћемо се супротставити продаји Телекома. Обратићемо се јавности и уз помоћ стручњака објашњавати због чега не треба продавати Телеком, скупљаћемо потписе на јавним местима и преко интернета, учинићемо све што је у нашој моћи да се продаја Телекома спречи. Зашто? Наравно, сви знамо да је Телеком једна од ретких успешних домаћих компанија које доносе средства у буџет Србије. Исто тако знамо да захваљујући Телекому велики број малих и средњих српских фирми ради, запошљава људе, исплаћује зараде,помаже рад научних института и факултета, тако да млади инжењери могу да раде у Србији, а не да емигрирају после дипломирања. Али Телеком је и симбол. Он је симбол бриге за Србе на простору бивше Југославије, јер је за време док је ДСС управљала Србијом, баш због те бриге Телеком проширио делатност на простор Републике Српске и Црне Горе. Он је и симбол отпора западним центрима моћи, јер су већ једном желели да га узму, али у томе нису успели. Телеком је на крају и доказ да српска памет и српска наука могу да се равноправно такмиче са светском конкуренцијом и да буду успешни.

Поред ове акције, имаћемо још низ активности којима ћемо појачати своје присуство у јавности, медијима колико је то могуће и укупном политичком животу Србије. Покушаћемо да на сваку акцију власти с којом се не слажемо понудимо јавности боље и другачије решење. Морамо да будемо јасни и конкретни и да јасно и недвосмислено кажемо да нема суштинске разлике између власти ДС-а и садашње власти СНС-а. Да је утакмица између Вучића, Дачића и Пајтића заправо такмичење за послушнијег и ефикаснијег намесника ЕУ и западних центара моћи у Србији и да сви који желе нешто друго, који желе опозицију не само овом режиму, него свим режимима који воде евроунијску политику имају политичку снагу коју треба да подрже и да је та политичка снага Демократска странка Србије!

Демократска странка Србије се консолидовала и усправила. Осећа се нова енергија, оптимизам и посвећеност остварењу наших циљева. Истина је да нас је од октобарске скупштине напустило 196 чланова, али нам се зато широм Србије придружило учланивши се у ДСС 1008. Тих хиљаду часних људи нам се придружило због идеје националног и демократског, због политике чистих руку и чистих рачуна, због тога што је ДСС вратила својом истрајношћу и непоколебљивошћу морал у политику. И зато кажем:Коме је до морала у политици нека дође у ДСС.

Ми знамо да:

Само слободна Србија, а не бриселска колонија, може да се избори за своје Косово и Метохију;
Само слободна Србија,а не бриселска колонија, може да да заштити Републику Српску и све Србе ма где живели;
Само слободна Србија, а не бриселска колонија, може економски да се уздигне, опорави и напредује;
Само слободна Србија, а не бриселска колонија, може да обезбеди радна места и пристојан живот својим грађанима;
Само слободна Србија, а не бриселска колонија, може да развије своју пољопривреду, повећа извоз у Русију и искористи шансу која нам се створила;
Ми имамо сан! Слободна Србија је наш сан, наш циљ и наша идеја водиља!