Прочитај ми чланак

„Вучићева екипа“ која све контролише: Шта се крије иза идеје о понављању п. избора

0

На први мах делује да је све под контролом у СНС, али није, кажу извори блиски овој странци, поводом изјаве Милоша Вучевића, потпредседника СНС да ће „замолити председника Александра Вучића да се на јесен иде на нове парламентарне изборе“.

Вучевић је навео да су се грађани фокусирали на председничке а парламентарне изборе схватили олако и на листићу за те изборе ‘шарали’, па су мало овоме мало ономе (давали), и расипали гласове.

Један од закључака после ових избора, како се незванично спекулише у редовима власти, је да је Александар Вучић, председник СНС, побегао странци и да они више не могу да га прате, те да се зато појављују идеје и гласна размишљања о понављању парламентарних избора, како би се измерило како заиста стоје, иако постоји ризик да резултати не буду бољи.

Они би се вероватно везали за понављање и избора у Београду, теми која је такође отворена ових дана.

О понављању избора у Београду део опозиције је спреман да разговара са Вучићем.

Како кажу наши саговорници, ових дана Вучић тражи кривца у странци за своје превиде.

Наши саговорници сматрају да се Вучић мало преиграо јер је превише био у кадру и све теме везао за себе, што је било ризично, али се негде исплатило. Попут теме Рио Тинта коју је у потпуности преузео на себе и што је „прошло“.

Он је, како кажу наши извори, изгубио неколико општина на преседничким изборима, али је СНС изгубила много више.

Зато СНС као странка више не постоји већ је то сад само „Вучићева екипа“ која контролише све, сматрају наши извори.

Како додају, нико више Вучића не спаја са СНС-ом који је сада само његов одраз у води.

Уз то, како се спекулише, Вучићу је то што СНС нема више самостално већину у Скупштини Србије посебан проблем.

А кохабитација са СПС му све више смета, указују наши саговорници, будући да је СПС узео више него што је Вучић очекивао и направио озбиљан превид.

С друге стране, како објашњавају наши саговорници блиски власти, СПС је имао миран период без таласања, уз Ивицу Дачића на месту председника Скупштине и обнављања кадрова, што им се на крају исплатило.

Ипак, закључак наших саговорника је да је Вучић више него свестан ризика понављања избора и могућности да СНС освоји и мање него што сада има мандата у Скупштини, те да ће зато одлука о томе бити врло пажљиво донета.

Сарадник Инситута за политичке студије Дејан Бурсаћ идеју понављања парламентарних избора сматра блефом.

– Сад је прилично збуњујућа ситуација пре свега око Београда, а у СНС су свесни да је већини станака ипак важнији парламентарни статус јер доноси буџетско финансирање и националну видљивост. Ово би лако могло да се тумачи као врста политичког блефа, односно лансирања додатне теме у оптицај, како би СНС онда читала како се остали актери понашају у новостеченим позицијама. И да на основу тога, као најјача странака у систему, може да се поставља према њима, с ким да евентуално преговара кога и где да притисне и слично – закључује Бурсаћ.