Прочитај ми чланак

Вучићев режим планира да забрани протесте опозиције на дан избора?

0

Митинг опозиционог Савеза за Србију, најављен за изборни дан 26. априла, могао би да буде забрањен у зависности од тога како ће надлежни органи, односно актуелна власт, да протумачи закон који забрањује изборну пропаганду преко средстава јавног обавештавања и јавних скупова 48 сати пре одржавања избора и на изборни дан.

Без обзира хоће ли добити од полиције дозволу за окупљање или не, из опозиционог блока поручују да ће се ипак окупити.

Ових дана је покренута тема о заступљености политичких актера који неће учествовати на изборима на националним фреквенцијама, па је закључак стручне јавности да се грађанима мора да ти могућност да чују разлоге због којих не би требало да изађу на изборе, уз то да бојкоташи свакако неће бити заступљени у деловима програма у којем учесници избора представљају своје идеје. С тим у вези поставља се питање како се правила изборне ћутње односе на бојкоташе, поготово на скуп који су најавили на дан гласања.

Да ли бисте подржали укидање коментара на сајту Данаса?

Иво Чоловић, извршни директор Цесида, за на питање хоће ли Савез моћи да организује митинг 26. априла, одговара да то у великој мери зависи од тога како ко тумачи Закон о избору народних посланика.

– Према Закону, члан 5, рекло би се да не могу организовати јавне скупове 48 сати прије дана одржавања избора и на дан одржавања до затварања бирачких мјеста – указује он за наш лист. Упитан да ли то значи да се и на њих односи изборна ћутња, одговара да по дефиницији изборне кампање и позивање да се не гласа за друге спада у исту (Закон о финансирању политичких активности, члан 2).

– Е сад, они нису ученици избора, а и нема никакве санкције за кршење изборне ћутње, тако да ће бити тешко спријечити их – Дејан Бурсаћ, истраживач Института за политичке студије, за наш лист каже да изборна тишина значи да странке не смеју да организују јавне активности, укључујући ту и скупове, на дан избора до затварања бирачких места.

– У начелу прописи су нејасни ко тачно сме да организује скуп, али претпостављам да ниједна таква активност не би добила дозволу МУП. С друге стране, опозиција то може лако да заобиђе тако што ће на пример скуп заказати за 20.05 часова, дакле након завршетка изборне тишине – каже Бурсаћ.

Некадашњи члан РИК и члан Народне странке Владимир Гајић процењује да полиција вероватно неће дозволити скуп на изборни дан.

– Али то ништа не значи. Скуп ће бити организован упркос томе што вероватно неће бити дозвољен. Изборна ћутња се односи на учеснике у медијском смислу, затим да 50 метара од бирачког места не можете да ометате гласање, а ако се скупите у центру Београда, то није кршење изборне ћутње. Опозиција ће да се скупи без обзира на то шта неко мисли. Кршење изборне ћутње би било када би телевизије и новине то преносиле – објашњава Гајић. Он додаје да МУП неће имати основа да скуп забрани.

На констатацију да се у скоријој историји није десило да нека политичка опција организује скуп на изборни дан, он каже да ће се то сада десити и то на основу права на јавно окупљање грађана.

Шта се сме а шта не сме

Члан 5 Закона о избору народних посланика предвиђа да грађани имају право да преко средстава јавног обавештавања буду обавештени о изборним програмима и активностима подносилаца изборних листа, као и о кандидатима са изборних листа. Средства јавног обавештавања дужна су да обезбеде равноправност у обавештавању о свим подносиоцима изборних листа и кандидатима са тих листа. Изборна пропаганда преко средстава јавног обавештавања и јавних скупова и објављивање процене резултата избора забрањени су 48 часова пре дана одржавања избора и на дан одржавања избора до затварања бирачких места, пише у овом члану закона.

Шта је изборна кампања

У Закону о финансирању политичких активности изборна кампања дефинисана је као „скуп активности политичких субјеката које почињу од дана расписивања избора и окончавају се даном проглашења коначних изборних резултата, у сврху јавног представљања учесника у изборима и њихових изборних програма и позивања бирача да за њих гласају, односно да не гласају за друге учеснике на изборима и које обухватају: рад са бирачима и чланством; организовање и одржавање скупова; промоцију, израду и поделу рекламног материјала, брошура, лифлета и публикација; политичко оглашавање; истраживање јавног мњења, медијске, маркетиншке, ПР и консултантске услуге; спровођење обука за страначке активности, као и друге сличне активности; остале активности чији су трошкови недвосмислено повезани са изборном кампањом.