Прочитај ми чланак

„Вучићев режим 20% јефтинију руску нафту народу наплаћује најскупље у региону“

0

„Ако Србија сирову нафту плаћа 20 одсто мање, зашто је онда гориво на нашим пумпама најскупље? Тренутно је цена евродизела на нашим пумпама 1,82 евра по литру, док је у Хрватској која увози скупљу нафту и плус гасно уље из Русије без кога не би могли да праве нафтине деривате, та цена 1,8 евра. Истовремено, Мађарска која као и Србија има повлашћену цену руске нафте свом становништву евродизел продаје за 1,5 евра по литри“, каже за Данас Мирослав Паровић из Народног слободарског покрета.

Према његовим речима, Вучић је, притиснут тешким дипломатским поразима и јавним рушењем медијске слике коју је направио о себи као о важном и поштованом државнику у Европи, почео да говори и понеку истину, што је иначе до сада избегавао да чини.

„Наиме, он је јавно изнео податак да смо у претходном периоду из Русије увозили сирову нафту типа „урал“ која је 20 одсто јефтинија у односу на друге типове нафте. Ово је наравно једна дивна вест и очигледан акт руског пријатељства према грађанима Србије, али оно што се отвара као питање је због чега је онда гориво на пумпама које плаћају наши грађани најскупље у региону. Права истина је да Вучићев режим буквално пљачка сопствене грађане и не дозвољава да цена горива буде нижа“, објашњава Паровић.

Разлог је, како каже, једноставан, јер што је виша цена у малопродаји већа је вредност акциза као и наплаћени ПДВ.

„Уједно, што су цене веће то је укупни промет у динарима у порасту што прави лажну слику о вредности српског БДП-а којом потом Вучић около маше хвалећи се успехом своје економске политике. А ви грађани ћутите и даље“, закључује Паровић.