Прочитај ми чланак

ВУЧИЋЕВ ПРИЈАТЕЉ ХАН: Нема места у ЕУ за оне који негирају Сребреницу

0

Европска комисија упозорила је све изабране званичнике у БиХ да не смеју да негирају геноцид у Сребреници и све друге пресуде међународних судова.

Комесар за проширење Јоханес Хан, одговарајући на једно од посланичких питања, истакао је да „коначна пресуда у суђењу Радовану Караџићу затвара случај једног од најтрагичнијих догађаја у рецентној европској историји“, преноси Аваз.

Фото: Танјуг/АП

„Европска комисија редовно истиче у комуникацији са политичким лидерима БиХ да они морају да буду пример у поштовању одлука међународних трибунала. Наглашавамо да они треба да се суздржавају од било каквих изјава или дела која би могла под сумњу да доведуе независност процеса те да морају да избегавају и осуђују било какве иницијативе које би могле да повећају тензије“, навео је Хан.

Он је одговорио на питање изасланика прошлог сазива Европског парламента за БиХ Кристијана Дан Преде, који је упозорио на стална настојања неких званичника из ентитета Република Српска који негирају геноцид у Сребреници и величају осуђене ратне злочинце.

„У нашој комуникацији, али и документима, јасно је наведено да у ЕУ нема места за оне који користе реторику за распиривање страсти, а поготово за оне који глорификују осуђене ратне злочинце, на којој год страни они били. Даље активности на продубљивању помирења од кључне су важности за процес учвршћивања мира и стабилности у региону. Све државе морају да се обавежу и то покажу речју и делом да су опредељене за превладавање прошлости тако што ће радити на помирењу и решавању отворених питања и у овој области много пре него што уђу у ЕУ“, навео је Хан.

                ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!