Прочитај ми чланак

Вучићев Народни покрет и даље само у магли

0

Пре годину дана председник Србије Александар Вучић први пут је најавио могућност формирања Народног покрета за државу. Оснивање је у неколико наврата померано, а упркос последњим најавама да би Покрет могао да започне са радом у септембру, чини се да до тога ипак неће доћи.

С бине испред Народне скупштине 26. маја председник Вучић је означио Видовдан као датум почетка формирања Покрета за државу. На тај празник, међутим, дошло је само до одлагања оснивања, како је тада објашњено, због мањка времена проузрокованог бројним државним обавезама. Два и по месеца касније, према речима председника Србије Александра Вучића објашњење је исто.

– Ја морам том послу да претпоставим своје обавезе као председник Републике и зато то нисам стигао. У претходна три дана био сам два пута у Нишу, Бриселу, Будимпешти, још сам негде ишао, Бог ће знати где сам све ишао – рекао је тада Вучић.

Разлоге што и даље нема обриса Покрета извршни директор Цесида Бојан Клачар види у потпуно промењеној динамици и новим темама које доминирају политичким животом након две мајске трагедије, али и унутарстраначким преговорима око тога ко би покрет могао да чини.

– Један од разлога због чега покрет није формиран је тај што и даље не постоји идеја ко би могли да буду партнери и шта би то била главна разлика између овог покрета и велике коалиције коју би СНС могла да направи са својим традиционалним партнерима – рекао је Клачар.

Избори се ближе, па је једно од кључних питања у ком формату ће на њима наступати власт. Социолог Владимир Вулетић сматра да од наступа опозиције у великој мери зависи да ли ће власт пожурити с формирањем Покрета пре избора.

– Да ли ће ићи уједињена у једном фронту са основном идејом да руши власт, у том случају мислим да није касно ни да се Покрет формира непосредно пред изборе, а ако опозиција буде ишла у више колона, онда је питање да ли ће тај покрет и бити потребан – каже Вулетић.

Међутим, саговорници Еуронеwс Србија сматрају да би на одлуку о формирању Покрета могао да утиче датум избора. Ако буду у децембру, сматра Клачар, због мало времена стварање Покрета може бити ризично. Он не верује да би напредњаци изгубили део подршке због промене форме изласка на изборе, али је – каже – загонетка, како би се поставили гласачи социјалиста ако би и они постали део Покрета за државу.

Политиколог Вујо Илић у разговору за Euronews Србија оцењује да су дешавања у виду протеста, масовних убистава и ескалације око питања Косова у претходним месецима значајно утицала на интензитет ангажовања око формирања овог покрета. Он се такође слаже са тим да ће извесност одржавања избора утицати на његову будућност.

– Мој главни утисак по питању Народног покрета је да је дошло до одлагања и то због свега што се дешавало у мају и јуну. Доста је било ризично да се сада СНС бави тим покретом када постоје све ове друге ствари које су се десиле. То су заправо паралелни процеси због којих је све то одложено – сматра Илић.

Како каже, није упитно хоће ли до покрета доћи, већ када ће се он бити формиран.

– Неки потези су повучени. Одлазак Вучића с места председника странке већ говори да се иде у том правцу. Мислим да ће се наставити у том правцу, али то зависи од темпа избора. Када се буде одлучило када ће бити избори, тада ћемо да видимо вероватно и то интензивирање посла око формирања покрета. Сада јако мало људи зна шта је овај покрет – објашњава Илић.

Оцењује да је формирање покрета заправо има за циљ да се народу пошаље порука окупљања одређене групе људи и то не само политичких личности.

– Не можемо да знамо док не видимо како ће се све то формирати и ко ће ту ући и да ли ће заживети. Мислим да је основна идеја била да служи за изборе и у међуизборном периоду. Ту је идеја покрета да не буду само странке, већ делови цивилног друштва, удружења грађана, синдикати, послодавци, поједници који нису желели да се учлане у СНС. Идеја је и да се прикаже слика окупљања око Вучића, да се он постави мало изнад те свакодневне страначке политике на релацији СНС-СПС. То му даје платформу да настави уз неку дистанцу према СНС-у – сматра Илић.