Прочитај ми чланак

ВУЧИЋЕВ ИГРОКАЗ? Дан након Додика и опозиција одржала конференцију у Београду!

0

Јелена Тривић, потпредседница ПДП и кандидаткиња за председницу за Републике Српске, изјавила је у Београду, да се против изборне крађе бори правним путем, прикупљањем све документације о намештању, као и путем народних протеста и да неће рећи „шта сад, покрали су нас, ајмо кући“.

Хтели смо да покажемо да нисмо ми ти који се жалимо, није ствар ко је председник, него да се народ не мири са крађом, додала је она, рекавши да она може да призна пораз, али да народ неће да буде покраден.

Узмите 20.000 људи на протесту у Бањалуци, од сто хиљада људи који излази на изборима, а укупно има 170.000 становника, па сад упоредите са Београдом и видите колико је то, и колико се људи не мире са крађом.

Крађу, пљачку и мафију нећу да признам, истакла је Тривић.

Нисам покрадена ја него грађани РС, и није само на нивоу за председника, него на свим нивоима, али је била кључна на председничком јер се ту спашавала каријера Милорада Додика, истакла је.

Навела је да очекује да тужилаштво по службеној дужности покрене истрагу јер је немогуће да се ништа не дешава уколико има толико поднетих материјалних доказа.

Ово нису први избори да су покрадени, али смо ми први пут решени да се истера на чистац, поручила је потпредседница ПДП.

Верујте да ми је то битно због будућности РС, да се одговорност налогодавца изборне крађе реши правоснажним судским пресудама, каже Јелена Тривић.

Институцијама нам владају одметнуте групе, а не закони. Поистовећивати себе са Републиком Српском је монструозно, јер су њени темељи у Јасеновцу. Она је настала као потреба да нам се не деси нови Јасеновац, и зато је она светиња, ми смо васрксли у Републици Српској, и сад дође неко и каже руше мене руше РС, па тај је нула, рекла је Јелена Тривић одговарајући на питање новинара и коментаришући изјаве Милорада Додика.

Сви би ми волели да је РС независна, али тиме се прави проблем Србији, ако хоћете да Косово буде у Србији, морате бити принципијелни, додала је Јелена Тривић одговарајући новинарима на конференцији која је трајала скоро два сата.

Изборна корупција је највећи напад на Републику Српску и увод у корупцију у свим сферама друштва, оценио је Бранислав Бореновић, председник ПДП, на прес конференцији у београдском Медија центру, која је одговор на јучерашње обраћање Милорада Додика на истом месту.

Бореновић је коментаришући фим који је приказан на почетку у коме су приказана сведочанства људи о изборним неправилностима и крађи рекао да ПДП и СДС не одустају од тога да докажу да је власт на челу са Милорадом Додиком покушала бруталну изборну крађу и прекрајање изборне воље.

Поновио је наводе да се десило прекрајање преко 65000 гласова, што је више од 10 одсто изашлих на избора, и додао да ће се то и видети када се поново прегледа и преброји изборни материјал према одлуци ЦИК-а, са свих 2239 изборних места.

Када погледате све те листиће и изборни материјал, видећете да су поништавани и цепани листићи са именом Јелене Тривић, да су батинаши организовани у Добоју, Приједору и Зворнику, где је и раније било сумњи у намештање, додао је Бореновић.

Имамо случајеве дописаних гласова непознатим кандидатима који нити имају странку нити програм, њима су дописани гласови, а Јелени Тривић је добила нула, указао је Бореновћ.

Презентовани су резлутати да је Додик освоји 48 одсто, а Тривић 44 одсто, и уз сву ту изборну крађу, не могу да направе нешто што је недостижно, него је достижно поновним пребројавањем гласова, као и то да се утврди кривична одговорност и пуна истина о процесу изборне преваре, навео је Бореновић.

У Бањалуци смо имали два величанствена скупа, са по 30 хиљада људи, без иједног инцидента, на којима је народ од нас тражио да не одустанемо и да испоручимо праву народну вољу, ићи ћемо до краја, поручио је Бореновић.

Он је упутио и „велику захвалност руководећим људима Србије која се на одговоран начин неутрално односи и подржава вољу народа РС, што је значајно да се настави и даље“.

Милан Радовић из СДС, указао је да је на изборни дан 3. октобра дошло до грубог кршења изборног процеса када је почело бројање и када су затворена бирачка места.

У једном тренутку када је Јелена Тривић имала предност, прекинута је комуникација са бирачким одборима, нисмо имали резултате до ујутру, наши посматрачи су изацивани са бирачких места, а градске и општинске изборне комисије које биле су дужне да саопштавају резултате, престале су то да раде.

Нисмо имали ни једну седницу ни једне комисије, нити прелиминарне резултате, оно што смо имали пре прекида је да Тривић има предност од 14 одсто, додао је.

Додику је у једном селу писано сто гласова на 70 гласача које су гласали, то смо доставили медијима, навео је челник СДС, и указао да немају приступ РТ РС.

Навео је и да је на су РТ РС објавили су и фалсификат Стејт дипартмента као Јелена Тривић тобоже добија неки новац из Америке.

Прављен је притисак и вођена пропаганда против нас иако смо изашли на изборе само да добијемо што више гласова, тврди Радовић.

Можете да замислите другу страну која каже да је против јавног бројања гласова, што је уобичајена процедура када се резултати не слажу, а Додик најављује кривичне пријаве против чланова ЦИК који су гласали за поновно пребројавање, свакоме је јасно зашто, закључио је челник СДС.