Прочитај ми чланак

ВУЧИЋЕВ И РАМИН „мали Шенген“ значи да Албанци могу у Србију само са личном картом

0

Председник СНС Алекснадар Вучић презентујући свој план да се Косово подели, више пута је говорио да Срби уколико не прихвате његово решење требају да се спреме да за пар година бране Врање због извесног насељавања Албанаца у том региону, ипак потписом Деклерације о малом Шенгену, Вучић је показао намеру да драстично олакша улазак Албанаца у нашу земљу.

Споразум по коме ће Албанци моћи да долазе у Србију без пасоша, само са личном картом подсећа по својим коначним циљевима на одлуку комунистичких власти након Другог светског рата да Албанци могу слободно да се насељавају и живе на Косово и Метохију?!

Споразум већ првог дана добија подршку про-ЕУ невладиних организација у Србији, док обзиром да је најтежио део миграције улазак у одређену земљу и да Албанци увелико купују имања по јужној Србији, многе брине будући талас насељавања Албанаца у Србију.

Декларација о намерама за успостављање „малог Шенгена“, коју су јуче у Новом Саду потписали председник Србије Алексаднар Вучић и премијери Албаније и Северне Македоније, Еди Рама и Зоран Заев, је веома важно њено спровођење, као и укључивање Косова, кажу председница Форума за међународне односе Европског покрета у Србији Јелица Минић и стални дописник Македонске државне телевизије у Србији Оливер Бранковић.

Држављани Србије и Албаније требало би да до 2021. године да прелазе границе ове три земље уз личну карту, најављено је на јучерашњем трилатералном састанку којем је Србија била домаћин.

Јелица Минић оценила је то добра вест за грађане региона.

“Мислим да је то припрема терена да када царине буду укинуте“ казала је припадница невладине организације.

Минић је истакла и да је важно што у процесу учествују Србија и Албанија, јер се тиме аутоматски уоквирује и проблем Косова.

“Косово се мора извући из гета у којем живи, никакав гето није донео ништа добро. Ја тако видим и ову трилатералу. Просто, Косово се мора отворити и морају му се дати шансе. Важно да је дошла нова генрација (политичара на Косову), која надам се да ће испунити очекивања бирача да се отвори нека перспектива, јер је овако Косово заробљена територија. Ту је важно ангажовање Србије и Албаније да се живот нормализује“, поручила је.

Бранковић је подсетио да су на Косову избори тек одржани и да у Приштини још није формирана Влада.

Он је такође истакао и да Северна Македонија подржава преговоре Београда и Приштине, и да је спремна да подржи договор око којег би се сагласиле обе стране.

Јелица Минић је истакла и да је иницијатива о “малом Шенгену“ заправо проистекла из Берлинског процеса и да доприноси чланству региона у Европској унији.

“Идеја је лансирана још 2002. од Игманске иницијативе, али то тада није било везано за ове три земље, већ Србију, Хрватску и БиХ. Важно је да могу људи слободно да се крећу, да неће бити екстра цена за роминг, да ћемо имати брзо исти третман као на домаћем тржишту“, рекла је Минић.