Прочитај ми чланак

Вучићев брат Рама: ЗСО је кључ за Косово у УН и њено признање од свих

0

Премијер Албаније Еди Рама изјавио је да је председнику Француске Емануелу Макрону и немачком канцелару Олафу Шолцу поднео нацрт статута Заједнице општина са српском већином (ЗСО).

Рама је на конференцији за новинаре у Тирани рекао да је нацрт статута настао као резултат „крема светског правног мишљења“ и према његовим речима, очекује да ће исти важити и да ће дијалог Косова и Србије подићи на нови ниво.

Рекао је да његов предлог никада неће постати јаван.

„Желим и надам се да ће овај материјал бити користан да се дијалог подигне на један други ниво и да се стране натерају да разговарају о конкретним стварима, стварима које се односе на успешно окончање дијалога, а не да причају сами са собом и о себи“, нагласио је Рама.

Рама је рекао да је одавно познато да ће Гордијев чвор дијалога до краја бити Заједница општина са српском већином. Додао је да је уверен да ниједна страна не жели Заједницу и да ће дати све од себе да одуговлачи до бесконачности, како је нагласио „ширећи кризу свим врстама политичких или техничких услова“.

„Сваким даном све више верујем да је стварање Заједнице кључ да се коначно отворе врата за међународну афирмацију Републике Косово, њено признање од свих, њену столицу у Уједињеним нацијама и на свим међународним форумима и међусобно признање са Србијом“, нагласио је Рама.

Додао је да је нацрт статута који је поднео поверљив документ и да не тврди да је идеално решење, али је рекао да „тај документ највишег међународног нивоа узима у обзир све за стварање Заједнице, сматрајући да је Заједница део живота у Републици Косово и узимајући у обзир све препоруке Уставног суда Косова“.

Упитан да ли је о овом нацрту статута консултовао премијера Косова Аљбина Куртија или председника Србије Александра Вучића, он је рекао да није његова дужност да консултује било коју страну.