Прочитај ми чланак

Вучић зове Немце да одлуче о копању литијума, али кад треба међународна истрага…

0

Директор кампања покрета "Крени-Промени" Саво Манојловић реаговао је на изјаве председника Србије Александра Вучића да ће његова власт копати литијум "уколико буде паметна и тражи гаранције од странке зелених у Немачкој".

„У којој то нормалној земљи председник Републике вам говори да ће доћи из стране земље, Немачке, политичка странка Зелени, да утврђује да ли је копање литијума у складу са еколошким стандардима или није? То може само у оној непостојећој земљи, коју је измислио његов кандидат за градоначелника, Намбији да се деси“, оценио је Манојловић у писаној изјави.

Он је прокоментарисао и тврдње председника Вучића да су у Србији „сви против копања литијума, те да у нашој земљи постоји један једини човек који сме јавно да се залаже за копање литијума, а то је он лично“.

„Чекај бре, како једини човек који сме да се залаже за ископавање литијума у Србији? Је л’ имамо нову Рио Тинто министарку Дубравку Ђедовић? Је л’ имамо стару Рио Тинто министарку Зорану Михајловић, она се прва залагала за ископавање литијума и за РиоТинто? Овим надметањем сада ти учествујеш у конкурсу за нову Зорану Михајловић“, поручио је Манојловић председнику Вучићу у видео снимку објављеном на друштвеним мрежама „Крени-Промени“.

Он се осврнуо и на Вучићеву изјаву из Минхена у којој је најавио своје састанке са, како је рекао – „представницима америчке дубоке државе и Стејт Департмента који одлучују о судбини Србије“.

„Дакле шта ће бити са Србијом и шта ће се дешавати на Косову, за то се примају налози од америчке дубоке државе, да ли треба да се копа литијум или не, то ће да утврђује немачка странка зелених, али када треба да се спроведе међународна истрага да ли је било крађе избора – тад си велки државник и суверениста“, упитао је Манојловић Вучића.

„Да ли ће се у Србији копати литијум, то треба да кажу независни стручњаци и народ. Независни стручњаци више од 60 професора, академика и научника је јасно на основу научних налаза рекло да је то еколошко уништавање Србије, а народ је рекао шта је имао на блокадама и у оној народној иницијативи коју сте противуставно сакрили – Србија није на продају“, поручио је Манојловић.