Прочитај ми чланак

Вучић жели да се захвали менторки на независности Косова

0

Са Ангелом Меркел ћу имати састанке у Србији. Желим да јој се захвалим на свему што је учинила за Западни Балкан. Никада нећемо заборавити шта је учинила за нас 2015. године када је Хрватска уводила санкције Србији - рекао је Александар Вучић, на ванредној конференцији за новинаре, коју је организовао како би помпезно најавио опроштајну посету немачке канцеларке Србији, која важи за главног промотера косовске независности.

Вучић је још једном потврдио званично да ће немачка канцеларка, Ангела Меркел, 13. септембра доћи у Србију. То ће бити последња званична посета Меркелове Србији, пошто ће након септембарских избора напустити позицију канцелара, после 16 година неприкосновене власти.

Откако је ступила на место канцеларке, Ангела Меркел је снажно подупирала независност Косова, намећући се Приштини као главни савезник у Европи, док је, с друге стране, онемогућавала сваки напор Београда да се дође до компромисног решења и условљавајући улазак Србије у ЕУ признањем Косова. Овакве поруке су редовно слали и посланици Бундестага из редова њене партије.

Она ће остати упамћена по ултиматуму који је упутила председнику Србије, Борису Тадићу, 2011. године, да укине паралелне институције Србије на северу Косова, што је он одбио и платио цену губитком избора.

Од тог тренутка, када је бесна напустила Београд, Меркелова је потпомогла долазак Александра Вучића и СНС на власт, за шта су јој до данас неизмерно захвални, стално истичући како је Меркелова њихов пријатељ, али и пријатељ Србије.

Меркелова је преко Вучића подржавала политику стабилократије, не оврћући се на стање демократије у Србији и поштовање људских права и слобода. Заузврат, Меркелова је тражила од Вучића да заврши причу око Косова, што је он, умногоме, учинио Бриселским и Вашингтонским споразумом, али очекује конкретан уступак како би и званично заокружио косовску независност. Зато је Меркелова прва оштро наступила поводом Вучићеве идеје о подели Косова. С друге стране, Вучић преко својих медија повремено пушта „пробне балоне“ за јавност, пласирајући приче како ће Србија добити од Немачке велику економску помоћ у замену за признање Косова

Колико је Меркелова цењена на Косову као савезник, сведочи и заједничко саопштење Меркелове и Аљбина Куртија, косовског премијера, да се дијалог Београда и Приштине води како би се постигло међусобно признање. Меркелова је на Косову најпопуларнији страни политичар, који се редовно дочекује паролама попут „Желимо вам срдачну добродошлицу, госпођо савезна канцеларко“, док албанска штампа усхићено пише „Свака част, госпођо Меркел“. Меркелова је подржала и напоре Косова да уђе у међународне организације и институције, попут УНЕСКО-а и Интерпола.

– Косовски Албанци осећају се као дужници немачкој канцеларки Ангели Меркел због очувања независности и интегритета Косова – изјавио је прошле године саветник Абдулаха Хотија, Аљуш Гаши.

И док се пред домаћом јавношћу повремено буса у патриотске груди, а његови службеници делују као инквизитори према онима који не делују довољно патриотски, Вучић хита да се захвали српском џелату што отцепљује део српске територије и подржава аутократију и диктатуру, којом се још више удаљујемо од ЕУ.