Прочитај ми чланак

Вучић, Заев и Рама потписали документ о „малом Шенгену“

0

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да се документ о такозваном "малом Шенгену", који је данас потписао са премијерима Албаније и Северне Македоније, Едијем Рамом и Зораном Заевом, заснива на имплементацији слободе протока роба, капитала, људи и услуга као медјународно прихваћених вредности које промовише и ЕУ.

Обраћајући се новинарима у Новом Саду, Вучић је рекао да је циљ те иницијативе да се до краја 2021. године створе услови да градјани Србије, Северне Македоније и Албаније „максимално“ уз личну карту могу прећи границе сваке од три државе.

Foto: Tanjug/APSerbian Presidential Press Service

„Многи ће наш састанак у Новом Саду назвати револуционарним. Нисам спреман да користим такве речи али мислим да је изузетно значајан за наше три земље, за Србију несумњиво. Радимо зарад користи наших градјана зато што смо уверени да заслужују бољу будућност, виши животни стандард, нижу незапосленост“, казао је председник Србије.

Наводећи да камиони на Западном Балкану губе годишње 26 милиона сати чекајући на границама, Вучић је казао да би у случају уклањања тих баријера било могуће остварити огромне уштеде.

„Можете ли да замислите и колику бисмо корист имали од заједничког тржишта рада? Са капиталом неће ићи тако једноставно али можемо и то да поправимо у годинама које долазе“, навео је председник Србије.

Вучић је најавио и да ће са „најконкретнијим“ мерама за реализацију те иницијативе, представници три земље изаћи на наредном састанку који ће бити одржан у Охриду 10. новембра.

„Отворени смо потпуно за наше партнере из Западнобалканске шесторке, сви су добродошли. Ова иницијатива је од суштинског значаја за наш економски и сваки други напредак и уверен сам да ће наша сарадња бити све ближа и боља“, казао је Вучић.

Премијер Албаније Еди Рама изјавио је да отворена питања медју земљама Западног Балкана не треба да спречавају договоре око онога што се тиче доборобити свих градјана региона.

После састанка посвећеног економском повезивању Северне Македоније, Албаније и Србије у Новом Саду, Рама је рекао да је данашњи састанак драгоцен због усвајања заједничке декларације о спроводјењу четири основне слободе ЕУ слободе протока људи, робе, услуга и капитала у региону Западног Балкана.

„Циљ који нас је окупио у овом формату је од суштинског значаја“, рекао је Рама на конференцији за новинаре. Он је позвао и све друге земље Западног Балкана да се пруикључе иницијативи.

Премијер Северне Македоније Зоран Заев рекао је данас да иницијативи за ближе економско повезивање земаља региона треба да се прикључи свих шест западнобалканских земаља.

Заев је рекао да је Северна Македонија подржала иницијативу јер мора бити урадјено много више на економском приближавању.

„Потребна је пуна сарадња у спроводјењу четири фундаменталне слободе слободе протока људи, роба, услуга и капитала. Сматрам да ће то дефинитивно створити оно што сви очекујемо, а то је Балкан који ће бити више поштован у свету, конкуретнији и привлачнији за стране инвеститоре“, рекао је Заев.

Заев је најавио да ће наредни састанак посвећен уклањању ванцаринских баријера у пословању и слободнијем протоку роба, људи, услуга и капитала бити одржан 10. новембра у Охриду и позвао све земље региона да се прикључе.

„Шаљемо поруку да политички односи у региону постају једноставнији, да Балкан више није буре барута већ регион стабилности економског развоја посвећен евроинтеграцијама и унапредјењу стандарда својих градјана“, навео је премијер Северне Македоније.