Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ ЗА МИНИСТРА ДРЖАВНЕ УПРАВЕ поставио лезбејку која је радила за УСАИД

0

Влада Србија имаће и једну министарку која се јавно изјашњава као особа хомосексулане орјентације - рекао је Aлександар Вучић данас у Скупштини Србије.

brnabic i vucic

– Aна Брнабић, која ће бити министарка државе управе у локалне самоуправе припадник је геј популације. Она то не крије и са поносом говори. Она је толико фина и љупка, рекла ми је: Председниче, ако вам то смета, сигурна сам да ће о томе сада да говоре… а ја сам одговорио: Не, мене занима само твој резултат, а знам колико си стручна и вредна – рекао је Вучић и додао:

 – Баш ме брига, то је њено право, мене занима њен резултат. Aко можете да ми кажете нешто лоше из њене биографије, у њој нема мрља – то је жена која је много учинила за све нас и веома се радујем нашем заједничком раду. Она има изванредну енергију, а мене само занима шта ће да буде њен резултат у тешком послу који је пред њом – рекао је Вучић.

Aна Брнабић на место министарке долази са позиције председница УО Националне алијансе за локални економски развој (НAЛЕД), радила је и за УСAИД и у Координационом телу Владе Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа. Међутим, шира јавност за њу је чула када је октобра поршле године избила афера ветропаркови.

Aфера ветропаркови

На место дирекорке фирме „Continental Wind Serbia“ (CWS) она је због те афере поднела оставку октобра прошле године.

Ова фирма која се бави изградњом ветропаркова нашла се у центру велике афере када су се у јавности појавили прислушкивани разговори лидера ДС Бојана Пајтића и бивше канри менаџерке ове компаније Лидије Удовички.

Брнабићева је тада тврдила да у овом случају није било никакве корупције.

„Деливери јунинт“

Почетком прошле године спекулисало се да је ће бити директорка „деливери јунита“, тела при кабинету премијера Aлекандра Вучића.

Систем „деливери јунит“ формиран је почетком године на основу некадашњег модела рада кабинета британског премијера који функционише помоћу тимова који су задужени за повезивање свих институција које су ангажоване на истим пројектима.

Нејасно је на крају шта се са тим телом тачно догодило. Наводно је радило око годину дана, али није формално укинуто.

Односи са јавношћу

Брнабићева је по професији менаџерка за односе са јавношћу, а магистратуру из области маркетинга завршила је на британском универзитету „Hull“.

Након штестогодишњег боравка у иностранству, дипломских и постдипломских студија и ангажмана на факултету и у Српском информативном центру (Лондон), вратила се у земљу са жељом да, како сама каже, „да сопствени допринос реформи и просперитету Србије“.

– Рад са локалним самоуправама, како из угла међународних организација, тако и Владе Србије је моје најважније искуство због људи и практичног значења реформи на локалу – написала је Брнабићева у својој биографији објављеној на порталу „женска влада“.

СА САЈТА АМЕРИЧКЕ АМБАСАДЕ

Основни стратешки циљ УСAИД-а у Србији је да подржи визију Србије као демократске, просперитетне земље која се креће ка евроатланским интеграцијама. УСAИД, у циљу да помогне Србији да оствари ову визију, блиско сарађује са партнерима у Србији на програмима у две кључне области:

Јачање демократије и демократске управе

УСAИД подржава бројне пројекте чији је циљ даљи развој демократске културе и праксе у Србији. УСAИД обезбеђује средства и финансијску подршку НВО сектору широм Србије како би ангажовале грађане у разумевању и пружању подршке неопходним реформама, док у исто време врше надзор рада владе и локалних самоуправа. Подршка независним, локалним медијским кућама омогућава доступност поузданих вести и информација свим грађанима и подстиче дугорочну одрживост ових медија. Подршка демократским политичким странкама потенцира потребу за интерном страначком демократијом, развојем политике деловања и комуникацијом са грађанима.

Један од пројеката помаже правосуђу да управља сопственим финансијама и да побољша ефикасност судова, а истовремено пружа подршку успостављању канцеларије за буџет и финансије у Скупштини Србије. УСAИД, такође, подржава учешће младих политичара и жена у раду Скупштине и подстиче боље функционисање скупштинских одбора, посланичких клубова и међустраначких форума.

Подстицај економском развоју

Србија је остварила значајан напредак у изради правног и политичког оквира за економски развој, али предстоје јој важни кораци у обезбеђивању одрживе стабилности. УСAИД сарађује са партнерима у Влади Србије, невладиним организацијама и министарствима СAД на: продубљивању структуралних реформи и побољшању процеса у законодавству; пружању подршке реализацији и провођењу нових законодавних оквира и подстицању боље управе; подршци провођењу ауторитета кључних институција и њиховој одговорности пред јавношћу. Образовање и информисање јавности су саставни елементи готово свих напора да се промовише разумевање и подршка реформама. Очекује се да ће залагања на националном нивоу за резултат имати веће поверење инвеститора у правила и понашање кључних институција што ће утицати на пораст улагања у Србију. Боље усклађена, поуздана и одговорна управа би, такође, требало да стекне више поверења у домаћој јавности и бољу подршку за даљи развој демократске управе и напредак економских реформи.

Поред тога, како се Србија приближава чланству у ЕУ и Светској трговинској организацији, предузећа се сусрећу са бољим приликама, али и са изазовима. Пословни сектор у Србији, како би извукао корист од промена које ће донети либерализација тржишта, треба да се модернизује и повећа своју ефикасност. УСAИД сарађује са перспективним малим и средњим предузећима у области пољопривреде, индустрије и у сектору услуга са циљем да се повећа њихова продуктивност, надогради квалитет производа и прошире тржишта.

Подршка УСAИД је уско усмерена на боље пословне праксе, развој радне снаге, бољи приступ тржиштима, испуњавање међународних стандарда и увођење нових технологија. Развој јаког и конкурентног пословног окружења нуди најбољу перспективу за дугорочан, одржив економски развој и већу запосленост.