Прочитај ми чланак

Вучић за четири месеца трипут подлегао притиску

0

Најава нових избора, иако још увек није формирана Влада Србије, још један у низу неочекиваних потеза Александра Вучића. Након повлачења одлука о увођењу полицијског часа и избацивању студената из домова, ово је трећи пут у само четири месеца да је шеф државе подлегао под притиском.

Све је почело почетком јула, кад је Вучић на Радио телевизији Србије најавио да ће се у оквиру пооштравања мера због пандемије коронавируса затворити сви студентски домови у Београду. Непун сат након ове најаве, престоницу су преплавили незадовољни студенти тражећи да се понишити одлука коју је Вучић најавио.

Напослетку, Вучић је попустио под притиском и студенти су остали у својим домовима. Слична ствар догодила се након најаве председника да због све већег броја заражених у периоду након избора, мора поново да уведе забрану кретања.

“Од сутра следи забрана сваког укупљања више од 5 људи у затвореном или отвореном простору, од петка до понедељка следи полицијски час”, рекао је председник Србије на конференцији за новинаре одржаној 7. јула.

Исте вечери на улицама Београда појавили су се грађани незадовољни одлуком председника да поново уведе полицијски час, а већ сутрадан Вучић је поручио да ипак неће бити забране кретања.

“Ево, нема полицијског часа и шта ћемо сад”, упитао је Вучић новинаре на конференцији, очигледно љут због тога што му није пошло за руком да спроведе најављену одлуку.

Избори – још једно попуштање или осмишљена калкулација

Иако је у више наврата и сам истицао да су избори “чисти као суза” и да су регуларно одржани, чињеница да у Скупштини нема опозицију и извесна намера да заштити по сваку цену Београд, уз пацке добијене из Европе, навела су председника Србије да обори Владу Србије пре њеног формирања. Подсетимо, он је најавио да ће се на биралишта поново излазити у априлу 2022.

“Влада која се буде формирала је ограниченог трајања, најкасније парламентарни избори, заједно са председничким, биће одржани 3. априла 2022. године. То је тачка 1”, рекао је Вучић пре два дана на конференцији за новинаре у седишту Српске напредне странке.

Директор Центра за практичну политику Драган Поповић истиче да је Вучић изборе организовао да би одбранио своју позицију у Београду, те да и кад учини нешто под притиском, он то свом бирачком телу представи као сопствену победу.

“Вучић се одлучио за изборе јер жели да утврди своју позицију. Он таквом одлуком мобилише целу странку и ‘затрпава’, пре свега, Београд. Ситуација у престоници га једино и брине, јер на другим изборима нема ко да га угрози”, наводи Поповић.

Он напомиње да свака аутократска власт може да се “окруни”, али да се то код Вучића још увек не види.

“И кад попусти под притиском, он то претвори у своју корист. Још увек има довољно маневарског простора да испунује реалност и да своје потезе бирачком телу представи као победу”, наводи наш саговорник.

С друге стране, социјални психолог Драган Попадић наводи да тек треба видети какав је Вучићев план са ванредним изборима, те да му делује да је шеф државе “на своју руку” заказао нову изборну трку.

“Он попушта кад се суочи са незадовољством грађана. Кад доживи неки неуспех, он то не признаје. Увек то презентује на другачији начин, јер не жели да покаже знаке слабости. Он своју попустљивост јавности увек представља као гест добре воље”, поручује наш саговорник.