Прочитај ми чланак

„Вучић више не зна да ли је председник странке, државе или је министар полиције“

0

Ја више не знам који део Александра Вучића је председник странке, који део је председник Ловачког савеза, који део је 'капо ди капо' Црвене звезде. Надам се да је онај део њега који је Председник Републике чуо захтеве демонстраната у Београду", изјавио је у емисији Н1 Студио Ливе политиколог Цвијетин Миливојевић.

Сматра да председник Србије и СНС-а у последњим обраћањима меша „бабе и жабе“.

„То је покушај спиновања, покушај пребацивања одговорности, улажење у ток мисли дела опозиције… Његов речник је познат речник, ја памтим мало дуже, то је речник деведесетих година, у време режима Слободна Милошевића. Али Милошевић се никада није појавио да би нешто овако рекао, поготово не на овакав начин. Ово је заиста урушавање институције Председника Републике“, оценио је Миливојевић за Н1.

Према његовим речима, садржај поруке Вучића је скоро идентичан ономе што смо слушали у децембру 1996. године уочи контрамитинга који су организовали социјалисти 24. децембра, усред грађанског протеста.

„Тада су позвали народ на народ. Један део грађана су позвали на други део грађана. Због тога не видим чему све ово“, подсетио је Миливојевић.

Сматра да је Вучић показао да „више не зна да ли председник странке или државе, или је министар полиције“.

„Он крши Устав члан 115. као председник, истовремено води најјачу странку, и као што видиимо он намерава да је води и 26. маја на том контрамитингу. А истовремено је председник свих грађана Србије. Па то је немогућа мисија. Имате 750.000 чланова СНС, и то је озбиљна ‘војна организација’“, упозорио је Миливојевић.

Подсећа да је у историји месец мај месец у ком су се дешавала бројна превирања и политички атентати.

Говорећи о самом датуму 26. мај, који је изабран као дан у коме ће се одржати контрамитинг, он наводи да то има везе са најављеним Вучићевим повлачењем са места лидера СНС-а. Констатује бројне злоупотребе дужности.

„Ниј он ту да поставља и разрешује министре. Није он ту да одлучује ко је крив у неком судском процесу. Није он ту да се меша у избор патријарха. Није он ту да поставља председника Фудбалског савеза. Да ли је то некоме овде јасно“, запитао је Миливојевић.

Упитан да одговори на питање зашто Вучић све чешће спомиње ванредне парламентарне изборе, одговара да је један од разлога за то куповина гласова због избора на Косову.

Миливојевић наглашава да би Вучића „додирнуло“ када би се појавили „поштени правници, адвокати или Уставни суд,и када би му рекли: ‘Господине Вучићу, овде нема места за велику правну филозофију. Овде пише – Председник Републике не може да обавља другу јавну дужност, функцију или професионалну делатност’“, оценио је Миливојевић.

Подсећа и да је Вучић за шест година 24 пута навео да ће се повући са места председника СНС-а.

„Овај пут му заиста верујем. Он ће то заиста урадити. Да сам у праву говори чињеница да се увелико припрема формирање покрета за одбрану државе где ће бити у улози председника. Подсећа ме на Путина. Путин није никад био председник Јединствене Русије. Ја и не знам ко је председник те партије. Тако да Вучић има намеру да се повуче. Наравно, има ужасан отпор у сопственој странци и међу најближим саговорницима. Та странка не постоји без њега, Вучић је идеологија те политичке странке“, казао је Миливојевић.

Говорећи о формирању Народног покрета за државу, саговорник Н1 је рекао да ће тај политички члинилац бити одмах спреман за евентуалне изборе.

„Они који су већ у власти, они морају да уђу. Ипак, Вучић че искористити ту прилику да издвоији ‘жито од кукоља’. Да кроз решето издвоји део кадрова којим је незадовољан у СНС и у владајућој коалицији. А остали који су у власти – морају ући. Ево, први СПС мора ући. Иако реално говорећи, то је крај СПС-а. Нема ту више идентитета СПС-а, готово је“, закључио је Миливојевић.