Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ ВЕЋ ИЗБРОЈАО: Бојкот се неће осетити, изласност већа од 50%

0

Председник Србије Александар Вучић је, у интервјуу за Блиц, рекао да је уверен да ће избори бити легитимни и да очекује излазност вишу од 50 одсто, додајући да не мисли да ће се осетити и одразити на излазност то што се део опозиције одлучио на бојкот.

На питање Блица да ли мисли да ће изаћи довољан број странака да би избори, које је најавио за 26. април или 3. мај, били легитимни, Вучић каже да број партија не показује легитимност, него број људи који желе да узму учешће на тим изборима.

“Уверен сам да ће избори бити легитимни. Не можете да натерате неког ко неће да изађе на изборе да то уради. Свуда у свету људи када губе изборе знају да кажу “изгубили смо изборе, идемо напред”, а овде неки знају да ће да изгубе изборе и само то не желе да кажу”, навео је.

Упитан о томе да ли ће се бојкот дела опозиције одразити на излазност, каже да не мисли да ће се то уопште осетити и да очекује више од 50 одсто, уз подсећање да је у претходна два изборна циклуса излазност, како је рекао, била између 52 и 56 одсто.

На питање да ли, када опозиција изађе први пут са неком потенцијалном афером, одбаци то а приори или ипак провери наводе са својим сарадницима, каже: „Исконски нагон је да то одбацим јер су много пута лагали, али мој однос суштински је другачији према томе. Сматрам да је веома важно да имамо озбиљан однос према свакој изнетој информацији. Зато сам имао озбиљне разговоре са Синишом Малим. Он је одличан министар, али сам му недвосмислено рекао – свидело ти се или не, иако мислим да је одлука политички мотивисана, мораћеш да је поштујеш и докторат неће више моћи да стоји у твојој биографији. Много озбиљности сам видео у различитим стварима које су изношене и против наших људи на локалу и против многих наших министара. Један портал, који је против мене и СНС, објавио је да нису све мајке добиле дечији додатак који је требало да добију до 20. децембра. Позвао сам министра Ђорђевића и рекао сам му да је немогуће да због његових лоших прорачуна нека мајка буде ускраћена за дечији додатак и да треба да чека јануар. Рекао сам му и да не може он да управља буџетима мајки, родитеља, и да ће бити смењен ако то не реши. Анализирао сам, видео где је проблем, до тога није дошло зато што нема новца, зато што смо Влада и ја неодговорни, него зато што је он, уместо да ради три сата на томе, радио сат“.

Упитан да ли ће Синиша Мали остати министар, Вучић је рекао да то није питање за њега, али је навео да је са њим имао тежак разговор поводом дешавања око доктората.

Субвенције за Јовањицу, каже председник, „чисте као суза“

На питање како је могуће да плантажа Јовањица постоји, а да нико од надлежних не зна, Вучић каже: „Што се Јовањице тиче, ми смо као држава пронашли шта је неко урадио противзаконито, ухапсили га, све који ту раде, онда они измисле причу. Дали су неке реалне информације. У све су заиста били умешани појединци из МУП-а, БИА, чак и из војних структура који су издавали лажне легитимације. Дакле, тај део информације је тачан, али им то није било довољно. Неко од њихових лидера је рекао да ће све имати смисла ако слажу нешто за мене и моју породицу“.

Упитан о субвенцијама државе за Јовањицу, Вучић каже да је то “чисто као суза”. “И данас и сутра, ако настави легално да се бави тим послом, добијаће свако за чист и на закону заснован посао. Неће за марихуану, али хоће за парадајз, кромпир, за то што ради”.

На констатацију да је чудно да постоји таква плантажа, тих размера, а да нико не зна, Вучић каже – зато што је мала разлика између марихуане и индустријске конопље.

Подсетимо, Јовањица је од 2016. добила најмање три кредита од државне Агенције за осигурање и финансирање извоза. Интересантно је да је 2015. године власник Јовањице имао проблем са шверцом воћа у Русију и због тога добио чак и кривичну пријаву. „Тад је била тема киви, киви је био тема и добио је кривичну пријаву за то“, рекао је раније министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

О Крушику: „Подигнуто на ниво да је реч о пљачки а то није тачно“

У вези са Крушиком сумњу да је било нешто незаконито појачале су и председникове изјаве да отац министра полиције Небојше Стефановића није ангажован у ГИМ-у, па да ипак јесте, затим да је саветник, али да то није противзаконито…

„Добро, запослен је. Да ли је Крушик оштећен или било ко“, упитао је Вучић.

На питање зашто одмах није тако рекао, одговара: „А шта је смисао свега? Смисао је у питању да ли је министар Стефановић могао да омогући привилеговани положај фирми у којој ради или је везан уговором његов отац. То је питање за сукоб интереса, да ли или не. А подигнуто је на ниво као да је реч о пљачки, а то није тачно. И они су тиме уништили Крушик, разорили, и требаће нам године враћања снаге и енергије да би Крушик стао на ноге”.

Вучић је поново изнео тврдњу да Александар Обрадовић који је указао на дешавања у пословању Крушика није узбуњивач, да постоји процедура “како се то ради, постоје надлежни органи”.

На питање да ли разуме Обрадовићев страх да министра полиције пријави Министарству полиције и да се тако случај не заташка, рекао је: “Не могу да разумем. Није он био забринут да се нешто заташка или не. Неко је хтео да исфабрикује аферу да би се Крушик разорио, што се види и по последицама. Десет дана након објављивања тог текста, исти минобацачки програм иде из бугарских фабрика у Емирате уместо да иде из Србије. И како ћемо ми сад да плаћамо плате радницима? Коме ћемо да продамо минобацачке ракете?”

Подсетимо, узбуњивач Александар Обрадовић рекао је у Утиску недеље на ТВ Нова С да се 2015. године обраћао институцијама због тадашње ситуације у Крушику, а да је писао и министру одбране и Александру Вучићу, тада премијеру, и да одговора – није било. Обрадовић је додао да је током 2016. и 2017. било страначког запошљавања у тој фабрици. „Главни оперативац СНС и кум Александра Вучића, Дарко Глишић, је човек који је главни кадровник у Крушику“, навео је Обрадовић.

О „Плану 2025.“ и просечној плати од 900 евра

Вучић је навео да је недавно представљени “План 2020-2025. најамбициознији план”.

“То је будућност и потпуно друга земља. Већ данас Србија није иста земља. Када идете до Чачка или Златибора, треба вам упола мање времена, кад идете на море у Грчку или у Бугарску, губите упола мање времена него раније”. Направили смо два нова моста у Београду, направићемо још три или четири, додао је.

Вучић је најавио, представљајући тај план, да ће просечна плата 2025. године бити 900 евра.

У интервјуу за Блиц, а на констатацију да то звучи нереално, каже да је срећан што има план, до којег су тешко дошли, и да он – мора да се изврши. “Смејали су се и када сам говорио да ће плата бити 500 евра, нека се смеју и сада. Успели смо тешким реформама”.

Текстове о лошим односима са премијерком „диктира ПР једног министра“
Вучић је навео да је СПС коректан партнер, али да постоји нешто у СНС што му се не допада, због чега је и, како каже, изашао са 70 нових, младих људи.

“Најтеже ми је да гледам људе који се не боре никада када је тешко, али су у стању да медијима доставе пет информација против неког другог из Владе, да тиме тргују и да не буду мета напада. Али ће увек да изаберу лаку мету, за коју им неће замерити ни по амбасадама ни на другим местима, а та мета су Бошко Обрадовић и евентуално неко од коалиционих партнера“, наводи Вучић.

На констатацију да се прича да је у лошим односима с премијерком Аном Брнабић, Вучић каже да су, напротив, у одличним односима.

„То је један од текстова које диктира такозвани ПР једног од министара. Неки би да врше притисак ко да буде нови председник Владе. А ја много дуже и стратешки размишљам“, рекао је председник Србије.

Вучић додаје да, ако СНС победи на предстојећим изборима, да ће бити „великих, великих, великих промена”. “Не зато што су сви радили лоше. Многи су радили добро, али неки су осам година министри, ретки су ти који после осам година заслужују да буду ту и даље. Полазим од себе… Сигуран сам да ћу успети да се изборим за то да имамо драстичне промене у Влади”.

О притисцима на новинаре: Реакција на случај Јовановић најбоља порука

На констатацију да се у извештају Европске комисије наводи се да је лоша ситуација у медијима и на питање да ли могу да се спрече притисци који постоје, Вучић је тражио пример. На подсећање да су убацивани леци у двориште Н1, каже: “Чекајте! Жалите се на летке с којима ја и држава никакве везе немамо? Вучићевићу не лепе летке, него му улазе у канцеларију. Ови опкољавају Пинк, тукли су новинарке…”

Упитан о његовом односу према новинарима, Вучић је одговорио питањем: „Реците ми јесам ли икада увредио неког новинара или одбио да одговорим на неко питање, за разлику од свих других“. На констатацију да је „био проблем с репортером Н1, недавно“, Вучићев одговор је био: “Двадесет минута сам одговарао, онда сам га питао које је то кривично дело. Он је рекао “слагао вас је Стефановић”. Е, добро ако ме је слагао“.

Председник Србије је у овом интервјуу рекао да „не контролише и да није власник ниједног медија“, а није пропустио прилику да поново оптужи новинаре – Н1, а овога пута и Нову С, да, како он то сматра, „24 сата раде кампању против“ њега и Владе Србије.

На питање да ли може својим функционерима да пошаље поруку да су било какви притисци на новинаре неприхватљиви, Вучић је рекао: “Наша реакција по питању господина (Милана) Јовановића је била најбоља порука. Порука државе. Тада је деловала држава и ухапсила председника општине из најјаче странке. Бодрим све новинаре и вас – ево, питајте ме све што желите. Они, с друге стране, поштују само своје потрчке, не разговарају с новинарима који нису њихови”.