Прочитај ми чланак

“Вучић ужива у психопатском обраћању грађанима”

0

Уз претешку озбиљност, драмске паузе и тон пресуде, грађанима је председник државе јуче саопштио да нас опет чека полицијски час, да опет "нисмо били добри". Као да смо ђаци којима је била дата шанса да поправе владање, али они и даље не слушају. Имају ли овакве "васпитне мере", своје педагошко и психолошко упориште и шта смо све "научили" из последњег обраћања председника Србије - питали смо стручњаке.

“Ја сам сигуран да међу политичарима у свету има њих који имају исту карактерну структуру као Вучић, исти недостатак морала, емпатије према грађанима. Али, и други који су по карактерној структури слични њему, апсолутно не би себи допустили да се обраћају људима на начин на који се он обраћа – и не само он, већ и цела свита око њега: од бивше председнице владе до највиших партијских функционера”, каже за Нова.рс социјални психолог и професор Филозофског факултета у Београду Драган Попадић.

Он објашњава да је тај “ниво простаклука, агресивности” којима се поливају грађани вероватно несхватљив грађанима у другим земљама, као и да би у другим земљама неко ко би се тако понашао апсолутно истог дана сносио последице.

“Али, треба објаснити зашто се он понаша на такав крајње одбојан начин, који само изазива револт код обичних људи. Он се не понаша увек тако. Често после таквих обраћања у студијима као да моментално следи покушај ‘пеглања’ оног што је говорио, исправљања, као да добија врло брзе повратне информација од својих маркетиншких стручњака и оних који се брину за његов имиџ, па онда излази са мирним тоном, у оделу и кравати, покушава да исправи. Али, ситуација се стално понавља и обичан грађанин не може да побегне од утиска да он ужива у том психопатском обраћању својим грађанима”, објашњава Попадић.

Он каже да мисли да су за то криви и грађани, а не само Вучић.

“Човек може да има такву карактерну структуру, али га други у томе спутавају. Овде нема ко да га спутава, не постоје други људи у његовој околини, на чију помоћ можемо рачунати да ће нас заштити од Вучићевих, Брнабићкиних неконтролисаних излива беса на грађане. Било је пуно таквих случајева, на пример када је Вучић, зарад сликања, ушао код оног несрећног болесног дечака, у време када је била епидемија грипа и посете биле забрањене свима. Нико из те његове свите тог дечака не штити. Ми смо сада у позицији тог дечака, да нас нико не штити од излива беса и самовоље, обичан грађанин, који је бесан и очајан, не зна на кога се може ослонити и чију заштиту да тражи”, закључује Попадић.

Професорка на Филозофском факултету Драгана Бренеселовић, педагог, сматра да се председник обраћа грађанима служећи се “најгором врстом манипулације, којом се одрасли служе у односу према деци”.

У обраћању председника државе она препознаје манипулацију и ударац на разум.

“Ово превазилази разум, то је директно вређање здравог разума. Са друге стране, мислим да је то, као и обично, вешто упакована манипулација. Мало је потресен, мало је он жртва, мало су нам опет главни проблем Хрвати и околина, а главни кривци су, опет, опозиција и они који су лупали у шерпе, јер смо ‘ми тражили укидање ванредног стања’”, констатује Бренеселовић.

Она сматра да је то је потпуно обрнута реалност, која на део грађана може да има контраефекат, јер добар педагог никада не пребацује одговорност на другог, него крреће од тога шта је он лично урадио.

Са друге стране, примећује наша саговорница, постоји и други део популације на којем се показује сва слобост нашег менталитета, па таква врста наступа оставља ефекат.

“Он добро зна оно што су неке слабости нашег менталитета и тиме успешно манипулише. Прво нас је страшно запалашио, а онда је причао о будућим болницама са паркинг местима, као да је то већ постоји и шта ће они све фантастично урадити. Тако да је то ред страха, ред неких шарених лажа”, објашњава Бренеселовић.

“Мало те слажем, мало ти обећава нешто лепо, али то су погрешни васпитни поступци. Плашим се да су ти васпитни поступци, ипак, део наше традиције. Неко ко је на тај начин васпитаван, код њега ће то упалити. Зато што није васпитаван тако да препозна одговорност и да је преузима. Свако ко је васпитаван на такав начин, да буде одговоран, ово га директно вређа”, закључује педагог.

Психолог Жарко Требјешанин примећује да се Вучић понаша “као строги отац”.

“Као да га неко напада, има сталну потребу да се брани. Други премијери и председници се обраћују са пуно емпатије према људима, као да смо сви у истом положају. Овде имате константна обраћања као некој неваљалој деци”, примећује наш саговорник.

Запажа и девизу да “једино помаже утерати у ред”.

“То је недостатак поштовања и уважавања да и други људи имају разум, уз жаљење што мора да примени прут. Увек је иста поза великог мученика. Ето, он носи сав терет на својим плећима”, то је дијагноза коју даје професор Требјешанин.

Психолог констатује и да председник не схвата да су људи озбиљно забринути.

“По понашању људи видим да се придржавају мера, да су врло пажљиви у аутобусима и у трговинама. Не знам шта се постиже са тим увођењем полицијског часа”, закључује Требјешанин.