Прочитај ми чланак

Вучић ухваћен у лажи о трговини оружјем са Јерменијом

0

Председник Србије Александар Вучић изјавио је на данашњој конференцији за штампу да до 2017. године из Србије је било "нула извоза оружја" за Јерменију, међутим ранија изјава министра у влади напредњака Расима Љајића демантује Вучићеве тврдње.

Председнк Србије је раније данас изјавио да је у мају 2012. године Влада Србије на челу са Мирком Цветковићем донела закључак да је сагласна са министарством економије да се извози оружје за потребе државних органа Републике Јерменије.

“Све до 2017. имали сте 0 извоз за то подручје”, рекао је Вучић.

Међутим изјава министра трговине Расима Љајића стара свега пар дана демантује ову Вучићеву тврдњу. Наиме, Љајћ је, упитан о спорном оружју које се појавило у јерменско-азербејџанским сукобима рекао “могуће да је извезено из Србије 2015. године”.

“У 2020. години, у мају и јуну, Србија је одобрила два уговора за извоз наоружања у Јерменију и у питању је била муниција за пушке и пиштоље. У ранијем периоду, 2015. године, мислим да је било и извоза те врсте наоружања о којој говори Азербејџан”, изјавио је Љајић за Радио Слободна Европа . “Уговоре који су од 2015. године, било је уговора и из 2016. и 2017. године, могуће је да је тада било извоза и те врсте наоружања”.

“Вучић лажима прикрива аферу”

“Вучић је опет бесмислицама и лажима покушао да замени тезе и да уместо да се јавности обрати на тему кривичног дела злоупотребе службеног положаја и трговине утицајем у случају привилеговања фирме финансијера његове странке Слободана Тешића, покушава да криминализује и оптужи за лаж бившу власт, изјавио је за Нова.рс Борис Тадић, лидер Социјалдемократске странке коментаришући поменути закључак.

“Несхватљиво је да председник државе недељама о овој скандалозној афери ћути и прикрива ту чињеницу изношењем оваквих бесмислица. Подсећам да сам у режимским таблоидима након конференције за новинаре на којој сам изнео детаље те афере прво оптужен да сам извозио оружје у Азербејџан, а сада су се досетили да ме оптуже за извоз оружја и у Јерменију. Ради се о очигледно очајничким потезима режима чији криминал је до краја огољен у овој афери”, каже Тадић.

Упитан о каквом је закључку реч, он каже да “‘доказ којим је Вучић махао није дозвола за извоз оружја”.

“То је одлука на основу захтева министарства економије да се убудуће о извозу оружја у Јерменију изјашњава и то министарство, поред других надлежних. Никада ниједан комад оружја или војне опреме није извезен на основу те одлуке, а није ни могао бити, јер то ни није одлука о извозу, већ о будућем тражењу мишљења и тог министарства. Посебно је комично што је махао одлуком донетом 24. маја 2012. када већ неколико месеци нисам био председник државе и неколико недеља пре краја мандата владе која је донела ту одлуку”, рекао је Тадић.