Прочитај ми чланак

Вучић у УН: Која је разлика између територијалног интегритета Украјине и Србије

0

Председник Србије Александар Вучић обратио се на Генералној скупштини Уједињених нација на 77. заседању истичући да наша земља поштује територијални интегритет Украјине упркос последицама нарушавања сопственог, које се, како је истакао, још увек веома осећају.

„Све што данас радимо овде делује релативно бледо, наше речи звуче шупље и празно у поређењу са стварношћу. Та стварност је да нико никога овде не слуша, већ да само гледа своје интересе, и да одбацује правила на којима је ова организација заснована“, започео је Вучић своје обраћање у Њујорку.

Осврћући се на геополитичке компликације које су у овом тренутку актуелне, изричито је нагласио да је солидарност сада неопходнија него икада.

„Овако сложена времена захтевају много разумевања и заједништва“, казао је председник Србије.

Као пет основних изазова са којима се чланице суочавају навео је:

Први: Повратак мира и очување стабилности;

Други: Поштовање територијалног интегритета и суверенитета;

Трећи: Енергетска безбедност у условима кризе;

Четврти: Финансијска безбедност сиромашних земаља и земаља у развоју;

Пети: Снабдевеност храном у условима ратом пресечених линија снабдевања.

Председник је додао да Србија подржава територијални интегритет свих чланица па тако и Украјине, подсећајући да Србија није крочила ни на чију територију, али да то није спречило НАТО да је нападне.

„Многе државе су прегазиле наш територијални интегритет и признале Косово“, рекао је председник.

Он је поставио питање која је разлика између територитаријалног интегритета Украјине и територијалног интегритета Србије који је нарушен 1999. године.

„Управо због тога што је Србија доживела и још увек доживљава имам право да цитирам следеће речи као подсећање и опомену за све нас: ‘Неправда учињена било где је претња правди свуда’. Без обзира што осећамо последице још увек, не одустајемо од принципа Уједињених нација“, казао је Вучић.

Ипак, председник је изразио захвалност оним чланицама које неупитно подржавају територијални интегритет наше државе.

“Посебну захвалност дугујемо свим оним државама чланицама Уједињених нација, а оне у овом тренутку чине неупитну већину у овој Скупштини, које подржавају територијални интегритет Републике Србије, посебно на простору и територији Косова и Метохије. Додатно охрабрује што се број земаља које подржавају позиције Србије увећао у периоду између одржавања две седнице, што је тренд који се мора наставити, јер је од посебног значаја да останемо верни основним принципима утканим у Повељу Уједињених нација, попут начела неповредивости граница”, рекао је Вучић.

„Боље сто година преговарати, него један дан ратовати“

Он је навео да Србија и он као њен председник веома стрпљиво и са много добре воље трагају за компромисом у вези са Косовом и Метохијом, под покровитељством Европске уније, а у оквиру дијалога Београда и Приштине.

То је , како је рекао тежак процес, он траје већ дуже од десет година, али да Србија не види другу алтернативу.

“Боље је сто година преговарати него један дан ратовати. Уверен сам да ћемо доћи до обострано прихватљивог решења, заснованог на компромису, зато што је то апсолутно једини начин да постигнемо наш циљ, а то је успостављање дуготрајног мира, као предуслова просперитетног живота за Србе и Албанце на нашим просторима. Све друге опције смо већ истрошили и бар што се тиче Србије не желимо ни у сну да се враћамо на стазе сукоба, конфликта и крвопролића”, навео је председник Србије .

Према његовим речима регион Балкана не може да поднесе још један сукоб и да се он зато узда да ће у томе имати и добру вољу и разумевање међународних партнера, Јер , како је рекао , они добро знају да су неке раније одлуке њихових влада биле лоше и да нису радиле за будућност нашег региона и светског мира.

“ Београд овај процес води у веома комплексним околностима у којима је присутан хибридни рат и прљава кампања у делу међународне јавности против наше земље на различитим пољима. Довољно је да вас само подсетим на цитате и наводе светских медија да ће Србија напасти своје суседе и да представља претњу по регионалну стабилност. Наравно, то се никада није догодило, и то је била само једна у низу бројних лажи против Републике Србије. Србија је окарактерисана као потенцијални фактор дестабилизације у региону, само зато да не би говорила истину – да принцип неповредивости граница мора подједнако да важи за све. Србија је била и биће фактор стабилности у целом региону. Србија, упркос многим неистинама и фалсификатима, подржава Дејтонски мировни споразум и територијални интегритет Босне и Херцеговине и интегритет Републике Српске унутар Босне и Херцеговине”, истакао је Вучић,али је и додао да сматра да политика санкција које су данас уведене против Руске Федерације никоме не може донети добре резултате .

Он је , како је рекао уверен да народи Балкана имају капацитет да наставе суживот у будућности као пријатељи и партнери који имају заједничку визију чланства у уједињеној Европи.

“ То добро знам, зато што смо већ превазишли многе баријере које су између наших народа стајале годинама и коштале су нас хиљада живота и протраћене будућности. Србија и Албанија, на пример, данас имају најближе и најпријатељскије односе у целој својој вишевековној заједничкој историји на простору Балканског полуострва”, нагласио је председник Србије.

Истакао је да је било потребно да се само трезвено и прагматично разговара о будућности, а не о прошлости.

“Да разговарамо о томе како да решимо проблеме који муче наше људе, наше компаније, раднике, студенте и предузетнике. Много смо дискутовали и сами смо дошли до бројних решења која су већ укинула баријере које су између нас постојале без икаквог рационалног разлога. Пре свега у економији, трговини и протоку људи и капитала. Србија, Албанија и Северна Македонија већ три године спроводе пројекат “Отворени Балкан” који има јасну идеју – отворити регион за људе, за робу, услуге, за капитал и компаније, да бисмо добили подручје које ће трајно бити ослобођено тензија, напетости и конфликта”, истакао је председник.

Он је подсетио да поред економске користи коју ова иницијатива са собом доноси, она има и ширу димензију, пре свега у спајању људи различитих култура и промоције диверзитета, што свакако доприноси општем развоју друштава у овом делу Европе. Србија и на овај начин, заправо, наставља да доприноси миру, стабилности и процесу помирења у региону, а чиме свакако даје значајан допринос и безбедности на глобалном нивоу.

“Имали смо за то и инспирацију у речима једног од највећих дипломата у историји и великог генералног секретара Уједињених нација Дага Хамаршелда да ова организација „није креирана да људску врсту одведе у рај, већ да човечанство спаси од пакла“”, рекао је председник Србије , који је говорио и о енергетској кризи ,али и кризи у снабдевању храном .

На крају је позвао чланице Генералне скуштине УН да поштују повељу УН, али је и пдсетио да се она у случају Србије није поштовала .

“Надам се да ћемо моћи да превазиђемо све те тешкоће, иначе не видим излаз из тог тунела”, навео је Вучић и своје излагање у ГС УН завршио речима живела Србија.