Прочитај ми чланак

Вучић у пирамидалној шеми криптовалута прокоцкао 1,2 млрд. евра народних пара!?

0

Србија тоне све дубље у дужничко ропство. Александар Вучић је узео кредит од 2,5 милијарде евра од Међународног монетарног фонда да би отплатио део приспелих рата за кредите из Кине. Србија се обавезала да нови кредит плаћа од рудних ренти. Истовремено, Вучић је у пирамидалној трговини криптовалутама прокоцкао 1,2 милијарде евра.

 У понзи-шему, коју је организовала америчка компанија „Целзијус“,Народна банка Србије и Безбедносно информативна агенција уложиле су новац грађана. По Вучићевом налогу, нова Влада Ане Брнабић намерава да штету надокнади повећањем пореза на некретнине. У току је последња фаза распродаје државне и пљачке приватне имовине.

Политичке, економске и финансијске авантуре Александра Вучића уништиле су Србију. Што нису опљачкали он и тајкуни из његовог окружења, присвојиће страни повериоци, а све на штету грађана.

У лицитацију државном имовином укључио се и Међународни монетарни фонд, чији представници су недавно принудили српску власт на нови стенд бај аранжман. ММФ је дао Србији кредитну линију вредну 2,5 милијарде евра, који је намењен за отплаћивање приспелих рата кинеских кредита. ММФ није хуманитарна организација, па ни ова позајмица није израз жеље да се спаси српски финансијски систем, већ намере да се саботира покушај Кине да преузме власништво над делом државне имовине Србије.

На тај начин Америка, под чијом контролом се налази ММФ, спречава ширење кинеског утицаја не само у Србији и на Балкану, него у целој Европи.

Према споразуму о новом стенд бај аранжману, Србија се обавезала да 2,5 милијарде евра новог зајма исплаћује новцем који ће пристизати од рудних ренти. Зато је Влада Србије усвојила Републички просторни план, којим се за следећу годину предвиђа отварање 40 нових рудника и 120 дозвола домаћим и страним компанијама за истраживање рудних налазишта широм државе. Одлуком да се у залог преда зарада од експлоатације руда, Вучићева власт је нанела дуготрајну штету буџету, којом ће покрити штету насталу узимањем непотребних и прескупих кинеских кредита.

– ММФ је нека врста међународног полицајца. Он долази кад примети да нека земља има проблем са спољном ликвидношћу, платно-билансном равнотежом и финансирањем инвестиција, а Србија се суочава са свим тим. ММФ не долази да помогне, већ да упозори, сугерише и позајми новац земљама које учествују у светском економском систему, а које имају проблем са отплатом дугова који су стигли на наплату – рекао је пре неки дан професор економије Миодраг Зец поводом ове посете представника ММФ-а.

Споразум о стенд бај аражману показује решеност ММФ-а да не дозволи Србији да имовину преда кинеским повериоцима, али и да спречи или бар одложи могућност званичног проглашења банкрота. Ипак, без обзира на контролу финансијских токова, коју ће наметнути ММФ, Србија неће моћи да отплати седам милијарди евра кредитних рата, колико ће сукцесивно стизати током 2023. године. У таквој ситуацији, Србија ће морати да се опет задужује, и то код ММФ-а или поверилаца које он одреди, да би новим дуговима отплатила старе. И за нове кредите, пошто нема новца, под хипотеку ће морати да стави јавне ресурсе.

Александар Вучић није хтео да присуствује преговорима Владе Србије и представника ММФ-а, али они су на томе инсистирали. И у ММФ-у знају да министар финансија Синиша Мали и гувернерка Јоргованка Табаковић нису релевантне адресе на које треба вршити притисак. Иако нема уставна овлашћења, Вучић је морао да се лично обавеже да ће поштовати рестриктивне мере на којима инсистира ММФ.

– Србија остаје посвећена реформама неопходним за даљи стабилан финансијски раст. Али, раст бруто домаћег производа Србије до краја године успориће се на три одсто због кризе у Украјини. С тим у вези, представници ММФ-а инсистирали су на строжијој монетарној и фискалној политици и у складу с тим предложили су адекватне мере – рекао је Вучић.

Наравно, криза у Украјини нема никакве везе са финансијским проблемима Србије, који су настали због спољне неликвидности, односно због превеликих кредита који су узети пре пет година у кинеским банкама. Строжија монетарна и фискална политика, коју ће контролисати полицајци из ММФ-а, значи да Вучић више неће моћи за потребе својих популистичких политичких кампања да троши средства из буџета. ММФ не занимају трикови попут „хелицоптер монеy“, па ни повећање пензија и плата у јавном сектору, које није обезбеђено реалним приливом новца у буџет.

Пошто Вучић не намерава да се одрекне улоге пијаног богаташа, који разбацује паре на све стране, смислио је начин за нову пљачку грађана. Влада Србије припрема сет закона, којима ће повећати пореске намете на све и свашта. Грађани ће то највише осетити кроз повећање пореза на имовину, на непокретности.

Вучић је ту стратегију применио 2015. године. Опорезивањем кућа, станова, па и помоћних објеката на сеоским имањима, штала и амбара, из џепа грађана је у буџет убацио више од 1,6 милијарди евра. Сад планира да пореске обвезнике додатно оптерети, па да део згрнутог новца опет подели пензионерима или омладинцима, предсављајући се као милосрдни заштитник сиротиње.

Истовремено док је отимао новац грађана, Вучић се с њим и коцкао, покушавајући да увећа плен. Као што је Слободан Милошевић почетком деведесетих година прошлог века опљачкао грађане кроз пирамидалну штедњу, Вучић је то сада урадио кроз понзи-шему америчке компаније „Целзијус“.

Милошевић је преварну комбинацију реализовао јавно, уз подршку државних институција и режимских медија, који су промовисали „Југоскандик“ и „Дафимент“ банку. Уместо газда Језде и Дафине Милановић, Вучић је у своју превару укључио Братислава Гашића и Јоргованку Табаковић.

Новац из црних фондова Безбедносно информативне агенције преко Народне банке Србије је пласиран у трговину криптовалутом. Као и свака пирамидална превара, и ова је завршена тоталним фијаском.

Америчка адвокатска канцеларија Стретто објавила је 29. јула ове године на својој интернет страници списак приватних лица и правних субјеката који су трговали криптовалутом преко компаније „Целзијус“.

На списку, поред скоро два милиона других учесника у тој понзи-шеми, налази се и Народна банка Србије. Према доступним информацијама, „Целзијус“ је своје клијенте оштетио за нешто више од девет милијарди евра, а претпоставља се да је НБС изгубила 1,2 милијарде евра. Фајнешел тајмс је објавио текст у коме се наводи да је Алекс Машински, оснивач и директор „Целзијуса“ 13. јула блокирао 1,7 милиона крипто рачуна својих клијената.

– Информације које су изнете на Твитеру, а тичу се помињања НБС у документу који је објављена на интернет презентацији америчке адвокатске канцеларије Стретто, су потпуно нетачне и представљају незналачко и злонамерно извртање чињеница. НБС, као и готово све централне банке у свету, не улаже девизне резерве у крајње волативну имовину, какве су криптовалуте. НБС се појављује у документу који је објављен, који се односи на стечајни поступак компаније „Целсиус Нетwорк ЛЛЦ“ и других компанија које су пружале услуге у вези са виртуелним валутама, у ком се НБС наводи на листи лица и институција којима је Стретто као пуномоћник упутио путем поште Обавештење о стечају наведених компанија.

Обавештавамо вас да се ниједна од наведених компанија није обраћала Народној банци Србије ради покретања поступка лиценцирања за пружање услуга повезаних с виртуелним валутама. Обавештење о стечају, које је, према наведеном документу, упућено између осталог и Народној банци Србије, никада нам није достављено.

Једна од претпоставки је и да се НБС, као и неке друге институције, налазе на списку оних којима су упућена обавештења као надзорни органи у области дигиталне имовине, јер поједина лица која су поседовала дигиталну имовину преко наведене платформе имају везе са Републиком Србијом – наводи се у саопштењу Народне банке Србије, које је објављено на Твитеру.

Гувернерка Табаковић није објаснила зашто је НБС од краја јула до почетка новембра није обавестила јавност о стечају „Целзијуса“, као што ни сада није открила која су приватна и правна лица из Србије трговала криптовалутом преко те компаније. Такође, Табаковић није ни потврдила ни демантовала наводе да је Безбедносно информативна агенција, преко својих фирми, била укључена у то пословање. Нема података ни о томе када су фирме, повезане са БИА, отвориле налоге у компанији „Целзијус“, ко су била овлашћена лица, колико новца је уплаћено и на чије рачуне.

Вучић је безброј пута доказао склоност да се коцка судбином целе државе и народа, па не чуди што је у пирамидалној трговини криптовалутом проћердао 1,2 милијарде евра. Као што је било у случају Језде и Дафине, зарадили су преваранти на државним функцијама, а штету су претрпели грађани.

Вучић је на добош ставио државну имовину, а приватну немилосрдно отима и њоме пуни своје сефове и финансира политичке кампање, којима се бори за опстанак на власти.