Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ У ПЕКИНГУ СА ЂИНПИНГОМ И ПУТИНОМ: Овде се прави посао

0

Премијер Србије Александар Вучић истакао је да је велика част за Србију што има могућност да се представи у Кини на великом скупу какав је форум „Појас и пут за међународну сарадњу“, који је окупио све најзначајније лидере света.

У изјави новинарима Вучић је пренео и да је имао кратак разговор са председником Русије Владимиром Путином, као и сусрете са појединим шефовима држава или влада.

© Фото: Влада Србије

„Имао сам дуг састанак са председником Кине Си Ђинпингом, ког сви доживљавају као једног од три највећа светска лидера“, рекао је Вучић.

Додао је да је разговарао и са премијерима Мађарске, Шпаније и Грчке, пољском премијерком, председницом Швајцарске и председницима Белорусије и Казахстана, као и јуче са шефом турске државе, али и шефовима Светске банке и УН и министром финансија Велике Британије.

„Са Ердоганом смо имали дугачак и исцрпан, важан разговор за Србију. Веома је важно што је рекао — инвестиције, инвестиције, инвестиције. Када завршим своју посету Турској он ће одмах после тога доћи у Србију са два авиона бизнисмена који желе да инвестирају у Србију“, најавио је Вучић.

Пренео је да је разговарао са мађарским премијером Виктором Орбаном и председником Белорусије Александром Лукашенком о трилатералном састанку у Новом Саду или Суботици, а са премијером Грчке Алексисом Ципрасом о одржавању састанка представника Румуније, Бугарске, Грчке и Србије.

„Људи треба да знају колика је част бити овде. Сви светски лидери су овде довели своје најближе и најважније људе. Тако је Путин дошао са Лавровом, Ердоган са Чавушоглуом, уз још битних људи из привреде, јер се овде прави посао. Како је рекао Орбан, гравитација полако вуче на кинеску страну и сви желе да се овде представе у најбољем светлу“, додао је Вучић.

Он је подвукао да је Србија имала велику част да буде представљена као једна од 25 земаља.

„Велика част и велика ствар за малу земљу као што је Србија је да буде на пристојан начин представљена у Кини“, закључио је Вучић.