Прочитај ми чланак

Вучић у кампањи за патријарха: Власт бира и митрополита

0

Како се ближи избор патријарха Српске православне цркве, тако се и активности председника Србије Александара Вучића све више усмеравају на црквена питања. За мање од месец дана, шеф српске државе и његови сарадници су имали низ састанака са епископима и другим црквеним великодостојницима, а како тврде упућени из СПЦ, главна тема је била - како обезбедити већину за предстојећи Сабор.

Изборни Свети архијерејски сабор на којем ће се бирати нови поглавар СПЦ планиран је за мање од месец дана (18. фебруар), а борбу за трон патријарха водиће две групације епископа, они који блиско сарађују са режимом и они који из различитих разлога сматрају да Црква не сме да буде у чврстом загрљају са властима.

А да власт “не седи скрштених руку”, показују и активности председника Вучића који се у протеклом периоду састао са епископом тимочким Иларионом, епископом шумадијским Јованом, док је Бадње вече и Божић провео на Хиландару.

Према речима извора Нова.рс из Патријаршије, поменути састаници спадају у оне за које јавност зна, наводећи да су се и други епископи састајали са председником у претходном периоду, али да то није објављено.

“У питању је најобичнија кампања и припрема терена пред Свети архијерејски сабор. Добар део владика, чије су епархије у Србији, је наклоњен режиму, док су они који су насупрот властима протерани у километрима удаљене земље или су натерани да то сами учине због тога што су овде били мете прљавих кампања. Ми овде немамо само избор патријарха на агенди, већ и борбу са државом, која нам не дозвољава да самостално одлучимо ко је први међу нама”, наводи извор нашег портала који је високопозициониран у Српској православној цркви.

Наш саговорник додаје да се поред места патријарха, већ договарају расподеле упражњених места у Митрополији црногорско-приморској и Епархији ваљевској, иако ће се на предстојећем састанку епископа разговарати само о избору поглавара СПЦ.

“Владику Давида, епископа крушевачког, перципирају као будућег митрополита, док су јеромонаху Петру Драгојловићу, који је игуман манастира Пиносава(Епархија шумадијска) обећали Епархију ваљевску. Зато он јавно подржава председника Вучића и критикује епископа Григорија због недавног гостовања на Newsmax Adria”, наводи наш саговорник.

Председник Србије г. Александар Вучић у Хиландару, у молитви, на коленима. Једна од најлепших фотографија коју сам видео у последњих неколико деценија.

Подсетимо, на седници Синода Српске православне цркве, одржаној 24. децембра, одлучено је да се Свети архијерејски Сабор одржи 18. фебруара. За новог патријарха може да се кандидује 34 епископа и митрополита, колико их тренутно испуњава услове за трон СПЦ.