Прочитај ми чланак

„Вучић тражио од владика СПЦ да га подрже за санкције Русији: Објасните народу“!

0

Вучићу је ауторитет СПЦ неопходан за легитимизацију потпуно неприхватљивог става, пише проф. Зоран Чворовић о сусрету председника и патријарха

Председник Вучић са патријархом Порфиријем и отачаственим архијерејима

Председник Републике Србије г. Александар Вучић приредио је 18. маја 2022. године свечани пријем и ручак за Његову Светост Патријарха српског г. Порфирија и чланове Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве.

Овом приликом вођени су отворени и озбиљни разговори у којима је председник Републике упознао Светејшег Патријарха г. Порфирија и архијереје са озбиљном актуелном ситуацијом у којој се налази наша Отаџбина, великим притисцима којима је изложена, посебно истичући доследно настојање да се сачува мир по сваку цену.

Његова Светост Патријарх г. Порфирије је у име свих архијереја захвалио Председнику на пријему наглашавајући да је став Цркве да се моли за мир, да човек не може својим моћима да успостави мир. Мир може да дође у неочекиваним ситуацијама, а Црква се моли за мир за све људе, али пре свега на подручју Украјине. Језик оружја треба да замени разговор и дијалог. Патријарх је изражавајући пуну подршку Цркве државним настојањима и мерама, истакао важност јединства и слоге у овим сложеним околностима пуним различитих искушења.

Са посебним задовољством Патријарх је истакао зацељењe раскола са Црквом у Северној Македонији, наглашавајући молитве блажењејшег архиепископа Јована који је великом личном жртвом дао допринос јединству Цркве.

Пријему су присуствовали министри спољних послова г. Никола Селаковић, финансија г. Синиша Мали, културе гђа Маја Гојковић, грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре г. Томислав Момировић, правде гђа Маја Поповић и директор Канцеларије за сарадњу са црквама и верским заједницама г. Владимир Рогановић. (Сајт СПЦ, 18. 5. 2022)

Зоран Чворовић: Како разумем Вучићев разговор са патријархом Порфиријем

Вучић је замолио патријарха Порфирија да му Црква помогне да народ разуме позицију Србије када је у питању увођење санкција Русији и да помогне да у томе будемо јединствени. Црква се не би позивала да објасни народу ставове који су му блиски срцу. Насупрот томе, Вучић позива Цркву да обзиром на свој ауторитет објасни српском народу нешто што је из угла његовог етоса потпуно неприхватљиво. Вучићу је ауторитет СПЦ неопходан за легитимизацију потпуно неприхватљивог става.

Тако „читам“ разговор Вучића и Патријарха.

Волео бих да се моје зебње не испуне…

„Моја молба за вас, јер свуда где има цркве има и народа…, да нам помогнете да сви разумеју позицију Србије и да сви будемо јединствени“, поручио је Вучић.