Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: Тачи новцем косовских исељеника купио место у Паризу и на сахрани Буша

0

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је председник Косова Хашим Тачи новцем косовских исељеника купио своје место на свечаности поводом стогодишњице завршетка Првог светског рата као и на сахрани некадашњег америчког председника Џорџа Буша.

Вучић је за телевизију Пинк рекао да је свима јасно како је дошло до тога да Тачи на тој сахрани седи између немачке канцеларке и пољског председника.

Он је рекао да би друга опција била да неко толико заступа интересе Приштине, али да је он уверен да то није тачно.

„У питању је огроман новац који плаћају њихови исељеници, а не њихова ‘квази’ држава. Пре свега они из Њујорка, али и Швајцарске, Немачке, Италије… Немојте да имате илузије да је то нешто друго у питању. Замислите Тачија – чувеног борца за људска права да је нечим заслужио да седи поред Меркелове“, рекао је Вучић.

Он је додао да је понекад уплашен очекивањима које грађани Србије имају по питању Косова и додао да они морају да разумеју да су у прошлости почињене многе грешке и да то не може да не додје на наплату у историјском смислу.

„Људи, нас је на Косову и Метохији између пет и шест одсто. Јужно од Ибра два одсто… А за то смо криви ми и све оно што смо радили и 1999. године и после 2000. године, када се нисмо борили за свој народ. Него смо само доносили резолуције и ћутали на одлуку о проглашењу независности. Сами смо себе избацили из УН и сагласили се да поставимо границу између Срба. Те грешке људи морају да разумеју, не можете да не платите те грешке и лоше политичке одлуке у историјском смислу“, рекао је он.

Вучић је рекао да не најављује ништа лоше, али да само жели да говори оно што је објективно и реално.

Војска на север Косова само ако се НАТО сагласи

Председник Вучић изјавио је да ће у подне телефоном разговарати са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом о томе да не буде војске на северу Косова.

Вучић је рекао да војска на север може доћи само ако се НАТО сагласи са тиме, или ако се локална заједница Срба сагласи са тим.

„Ниједан Србин се неће сагласити“, рекао је Вучић.

Поводом најаве формирања војске Косова Вучић је изјавио да је уверен да рата неће бити и да ће Србија успети да сачува мир, али да неће дозволити погром и протеривање Срба где год да они живе.

„Србија ће дати све од себе да сачува мир“, рекао је Вучић.

Он је рекао да је тежак посао Србије да води одговорну политику мира и да показује бригу за Србе на Косову и Метохији.

„Мени се чини само да људи у Приштини данас не разумеју размере катастрофе које могу да изазову и зато их молим да у неком тренутку то покушају да схвате“, рекао је Вучић говорећи о формирању војске Косова.

Он је казао да представници Приштине имају помоћ великих сила – САД, Немачке, Француске, Италије и Велике Британије.

„Налазимо се у врло тешкој ситуацији у којој је немогуће предвидети потезе“, рекао је Вучић.

Име убице Ивановића одмах ако се покажу као исправне тврдње српских служби

Александар Вучић изјавио је да ће се видети резултати српске истраге убиства лидера Грађанске иницијативе Оливера Ивановића, али да уколико би се показале као исправне тврдње српских служби безбедности одмах би се могло дати име убице.

„Видећемо шта ће наша истрага до краја показати, њихова није показала ништа. Тражили смо чауре да доставе, до данас их нису доставили. Ако би се показале исправне тврдње српских служби безбедност, могли бисмо одмах да дамо име убице, али проблем је што нисмо имали приступ месту злочина. Они су са различитим страним агентурама правили приче“, рекао је Вучић.

Он је навео да је љут зато што део људи у Србији једва чека да оптужи руководство своје земље, јер им се не свиђа чињеница да Милан Радоичић није убица.

„Рекли су, овај човек је убица, свима смо то испричали, а са њим је увезан Вучић“, рекао је Вучић и додао да су годину дана проверавани наводи да се види ко је све учествовао и да ли је Радоичић учествовао.

Поновио је да је Радоичић прошао полиграф.

Најгори насилници организују протест против насиља

Председник Србије оценио је да је парадоксално што људи из опозиције, за које је оценио да су „најгори насилници“, организују протест против насиља.

„Људи који су најгори насилници организују протест после насиља. Батинаши. ‘Еј, Двери у шетњи против насиља. Та мала фашистичка странка у шетњи против насиља. Па јесу ли они тукли ваше две колегинице (ТВ Пинк) које још и вређају после тога. Једна битанга је нокаутирала Гордану (Узелац, новинарку ТВ Пинк), а нико никада није рекао извини“, рекао је Вучић.

Он је оптужио председника Двери Бошка Обрадовића да је нападао и службеницу Републичке изборне комисије али и шефа посланичке групе Српске напредне странке у Скупштини Србије Александра Мартиновића.

„Људи говоре о борби против насиља а предводиће је човек који каже да ће да мокри или пиша по нашим гробовима“, рекао је он.

Вучић је, такође, критиковао нападе које на друштвеним мрежама представници и симпатизери опозиције износе на рачун председнице Скупштине Србије Маје Гојковић и премијерке Ане Брнабић.

Он је рекао да поједине силе у свету имају проблем са њим јер не жели да прихвати да други доносе одлуке у име грађана Србије.

„Нећу да правим компромисе са лоповима који су разарали земљу. Нећу, можете да ме убијете и шта? И шта? Ништа, ништа ми не можете друго. Ја их се не плашим и знам какве су кукавице“, рекао је он.

У Црној Гори постоји огољена антисрпска кампања

Александар Вучић оценио је да у Црној Гори постоји огољена антисрпска кампања и додао да је то за Србију веома тешко јер Београд жели да избегне конфликте.

Вучић је рекао да је ужаснут због тога што је професору права Дејану Мировићу забрањено да уђе у Црну Гору, иако се ради о човеку који је пореклом из те земље.

„Ми не дамо криминалцима да уђу у Србију, а ви не дате онима који другачије мисле. Не дате људима из Црне Горе само зато што су Срби. Ја то да правдам – стварно нисам у стању“, рекао је он.

Коментаришући хапшење опозиционог лидера Небојше Медојевића, Вучић је рекао да нема права да се меша у унутрашње ствари Црне Горе.

„Али, ако погледате разлоге… Да се то деси у Србији, нас би цео свет осудио и рекао да смо постали права диктатура“, рекао је он.

Говорећи о недавној изјави заменика косовског премијера Енвера Хоџаја да Косово покушава да направи пакт против Србије у региону, Вучић је рекао да је Хоџај накнадно демантовао само наслов текста који је изашао у хрватској штампи, а да се из садржаја види да је то суштински мислио.

„Он је демантовао само наслов. Хоџај је важна личност јер је раније важио за човека који није екстремиста. Својим везама и добрим и течним немачким језиком задавао је много проблема, али се онда погубио и помислио да може да ради шта хоће и постао све екстремнији. Рекао је све то што је у наслову текста, само што није рекао реч ‘пакт'“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да не намерава да се извињава ратном команданту Сребренице Насеру Орићу који је изјавио да размишља да га тужи због његових изјава, након што је ослобођен одговорности за ратне злочине над Србима у БиХ током рата.

Председник Србије додао је, међутим, да га је погодило то што је Орић изјавио да је добио понуде од тројице адвоката из Србије који су заинтересовани да га заступају у том процесу и навео да му се чини да та Орићева изјава није била лажна.

„У реду је да прихвате да га заступају. Али замислите људе који су се самоиницијативно јавили великом праведнику Орићу да га заступају у процесу у којем он тужи председника њихове земље“, рекао је Вучић.

                       ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!