Прочитај ми чланак

Вучић Србима у Глини 1995: Ово никад неће бити Хрватска, живећете у Великој Србији

0

Као и данас, пун обећања, великих речи, али само речи, у зиму 1995. године, Александар Вучић се правечи "Велику Србију" обрушио на Слободана Милошевића, са којим је касније ушао у власт, и у Глини поручио Србима: Ово никад неће бити Хрватска!

Два лица, два одела, два живота… Време је најбоља истина, најбољи показатељ, а 25 година касније од Вучићевих обећања и планова остали су само августовски дани српске туге, суза, очаја…

– Поздрављам народ Глине и српске Баније, поздрављам вас који сте први кренули на усташку власт, који сте ослободили српску територију! Због вас никада више овде неће бити усташка власт и злочиначки режим Фрање Туђмана. Покушавали су вас отерати и уз помоћ међународних сила, Запада, па и њихових београдских слуга – Слободана Милошевића, његове жене и њихових курира – говорио је Вучић у Глини 20. марта 1995. године.

Занимљив је део везан за Слободана Милошевића. Није га тада Вучић подржавао, али не зато што се није слагао с његовим идејама, хушкачком политиком и ратовањем, већ зато што га је сматрао „премеканим“.

Вучић је попут Војислава Шешеља и Томислава Николића тада хтео конкретнији и агресивнији удар на „непријатеља“.

– Слободан Милошевић је рекао у више наврата да ће послати југословенску војску ако усташе нападну Крајину, многи се тога сећају. Колико је пута усташка војска напала?! Много пута! Али никада помоћ није стигла! Нико не зна за што се залаже Милошевић, он је издајица! Њему није до српства, није му до вас, ово имамо искључиво захваљујући вашем јунаштву! То јунаштво је помогло да нам остане оно што је одувек српско и наша је одговорност српским то и очувати! Никада Глина и Банија неће бити Хрватска, била је и остаће српска! Уколико победе радикали живећете у Великој Србији! Живели! – славодобитно је обећавао, као и данас, садашњи председник Србије.

Где су Глина и Банија данас, а где Вучич и његови радикали, јасно је…