Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: Србија никада неће дозволити ревизију историје

0

Председник Александар Вучић изјавио је данас да Србија, због жртава које је поднела у борби против фашизма, никада неће дозволити ревизију историје по којој ће српски народ накнадно бити проглашаван за слуге фашистичких агресора.

На обележавању 75. годишњице од почетка операције спашавања савезичких пилота у Другом светском рату, Вучић је рекао да у свету постоји само четири народа који су, пропорционално броју становника, платили већу цену слободе у том сукобу и да ће Срби због тога поносно носити своје име.

Он је навео да су Срби подигли устанак у Другом светском рату не само у Србији него и у Хрватској и у Босни и Херцеговини а да су своје антифашистичко опредељење показали не само кроз борбу партизанских јединица широм Југославије, већ и активностима Југословенске војске у отаџбини (ЈВуО) која је и кроз мисију спасавања савезничких пилота исказала свој отпор окупатору.

Вучић је навео да су Срби поносни на чињеницу да су од почетка сукоба са нацистима увек били антифашистички оријентисани.

Данас је у Прањанима обележена 75. годишњица Мисије Халијард – евауације око 500 савезничких пилота са импровизованог аеродрома које су 1944. и 1945. године спасили припадници Југословенске војске у отаџбини.

Вучић је најавио да ће Влада Србије издвојити 158.000 евра да се уреди простор на месту где је у Другом светском рату било импровизовано летелиште са којег су савезнички авиони превозили оборене пилоте које су спасили припадници ЈВуО, како би се то место памтило као место херојства, од велике важности за пријатељство српског и америчког народа.

Обраћајући се одлазећем амбасадору САД Кајлу Скоту, Вучић је рекао да њихови разговори нису увек били лаки и пријатни, пре свега по питању Косова, али да су увек били отворени и захвалио му на свему што је учинио на поправљању односа две земље.

Он је рекао да Србима у Републици Српској, Крајишницима и Србима са Косова није увек пријатно када се сете става САД у време југословенске кризе али је поручио и Србима да се запитају како су дошли у ситуацију да им Америка буде непријатељ, после тако величанственог савезништва у светским ратовима.

„Јесмо ли и ми негде погрешили или ћемо увек бити безгрешни? А за вас Американце, запитајте се да ли сте због својих глобалних сукоба са неким другим великим силама жртвовали једног од највећих и најлојалнијих савезника и стали на неку другу страну, из не баш сасвим јасних разлога“, рекао је он.

Вучић је рекао да Србија први пут сада има у америчкој Влади партнера који жели да је саслуша по најтежим питањима, чак и ако се по тим питањима никада не постигне договор.

„Ја нећу да будем председник земље која ће имати Америку за непријатеља. Србији је било доста крви и пропадања, хоћемо посао, путеве и да живимо боље. И зато вас молим да тај наш вапај разумете“, рекао је он.

Амерички амбасадор Скот је рекао да је операција спашавања савезничких пилота један од најсветлијих примера храбрости у том рату јер су српски сељаци својом хуманошћу и саосећањем показали хероизам без премца, преузимајући ризик на себе и своје породице да би помогли савезницима.

„САД никада неће заборавити храброст српског народа и Срба из Прањана. А уверен сам да то могу рећи и у име овде присутних савезника из Велике Британије, Канаде, Француске, Италије и Пољске… Нека нам сећање на то јунаштво послужи као блистави пример за будућност. Молимо се да ратне страхоте никада више не додирну тло Србије. Живела Србија и српски народ“, рекао је он.

                    ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!