Прочитај ми чланак

Вучић спремио нову подвалу за пензионере: Инфлација ће појести раст пензија

0

Помпезна најава председника Србије Александра Вучића да ће пензионери до краја године добити највеће повећање прихода, од 19,1 одсто, само је прикривање последица велике инфлације која ће задесити Србију. Иако свестан да најстарији грађани суштински неће осетити бољитак и раст животног стандарда, шеф државе је одлучио да игра на карту њихових емоција говорећи само о добрим вестима, док је оне лоше, попут незаустављивог раста цена, свесно прећутао.

Кумулативни раст пензија у доба кризе најављен је као невероватан подухват државног руководства на челу са Александром Вучићем, који, како наводе, чекају само миг Међународног монетарног фонда (ММФ) како би обрадовали најстарије и често најугроженије грађане Србије.

FOTO: Printscreen

“Ми не желимо да наши људи не живе исто, ми желимо да наши људи живе боље. Зато ће пензије бити повећање 19.1 одсто, то је највеће повећање, и боримо се за сагласност са ММФ-ом. Добили смо сагласност на ПЦИ аранжман са њима”, поручио је недавно Вучић на конференцији за медије, уз напомену да је мало ко очекивао и веровао у снагу српских јавних финансија.

А како ће стварно живети пензионери после „историјског“ раста?

Према речима професорке Економског факултета у Београду, Данице Поповић, најављено повећање пензија ће “појести инфлација”, имајући у виду процене њеног кретања до краја године. Она додаје да је Вучић постао прави ПР своје владе и да практично ништа друго не ради.

“Ово је један, малтене, ‘генијалан потез’ – да ти, као особа која је смањивала пензије људима три године, кажеш да им сад повећаваш исте више него што је ико икада у Србији, а иза тога стоји инфлација од 20 одсто”, упозорава Поповић.

На питање да ли то значи да није тачна процена председника државе, који је недавно говорио о “флеш проценама”, према којима ће до краја године инфлација износити између 9 и 9.2 одсто, Поповић одговара да је она сада дошла до 10 процената, а да нас до краја године очекују само турбуленције и неизвесност.

“Пензионери неће имати ништа у џепу, али су у души већ добили. А гласају из душе, а не из џепа. Зато је ово Вучићев пун погодак. Ово није враћање пензија на ниво на ком су биле у доба кад су смањене. У том периоду је инфлација била око нуле, а ако додате 20 одсто инфлације на данашање пензије, видећете колико ће реално да изгубе пензионери. Толико колико ће да изгубе, они ће од њега номинално да добију до краја године, уколико он испуни своје обећање. Према томе, пензионери су сада на нули”, подвлачи професорка Поповић.

Ћулибрк: Понављају грешке које су развалиле јавне финансије

Говорећи о најављеном повећању пензија, главни и одговорни уредник недељника НИН, Милан Ћулибрк, подсећа да је током 2008. године, уочи Светске економске кризе, тадашња власт повећавала пензије.

“Тада су пензионери имали три повећања прихода укупно, скоро за 29 одсто. Након те повишице, после неколико месеци, реално су имали мање него пре повишице. На то сам упозоравао у септмебру 2008. године, на то упозоравам и данас, а свако од пензионера моћи ће из сопственог џепа да види да ли ће имати више или мање”, упозорава Ћулибрк.

Наш саговорник наводи да је актуелни председник Србије очито заборавио колико је критиковао владу Мирка Цветковића кад је идентичну ствар урадила.

“Та влада јесте направила иницијални злочин и развалила јавне финансије једнократним повећањем пензија, са два редовна годишња усклађивања, на прагу глобалне финансијске кризе. Ситуација је сад пресликана, власт понавља апсолутно исте потезе, с тим што бих рекао да ова криза има дубље корене. Кажу за оног ко повлачи исте потезе, а стално очекује различите резултате, да нешто с њим није у реду”, закључује Ћулибрк.

По просечној цени нико ништа не може да купи

“Председник прича о односима просечних цена у 2022. и из 2021. године. По просечној цени, нико нигде никада не може ништа да купи. Сви ће куповати по тренутним ценама, а међугодишња стопа раста цена ће бити изнад 10 одсто дефинитивно. Она је већ сада изнад 10 одсто и тешко да ће бити спуштена испод тог нивоа у наредном периоду”, предвиђа Ћулибрк.

“Вучић изгубио везу са пензионерском стварношћу”

За Јована Тамбурића, председника Удружења синдиката пензионисаних војних лица Србије, најава председника да ће повећати пензије најстаријим грађанима је лицемерна и да је Вучић “изгубио везу са пензионерском стварношћу”.

“То је шарена лажа која се сада уклопила у огрому инфлацију, која све то обезвређује и увећава проблем очувања стандардс пензионера. Ми као синдикат стално указујемо на то да преко милион пензионера у Србији нема ни за хлеб, ти људи практично не могу да преживе”, наглашава он.

Тамбурић сматра да би држава требала да предложи мере које ће обезбедити достојанственији живот људима којима су пензије мање од 20.000 динара.

На питање да ли се радује због обећања председника да ће готово за петину бити повећани његови приходи и да ли очекује да ће то побољшати његову куповну моћ, Тамбурић одговара подсећањем да је стварна вредност пензија почетком 2022. године мања него што је била пре 10 година.

“Учешће просечне пензије у просечној плати је пало са 60 одсто на 40 процената. Вредност свих пензија је мања за око 20 одсто и зато је лицемерно кад вам неко каже: ‘Ево, ја ћу да вам повећам пензију’”, закључује наш саговорник.