Прочитај ми чланак

Вучић шест година не жели да прими родитеље дечака убијених на Косову 1998.

0

Отац Светислава Ристића (18), убијеног у пећком кафићу "Панда" Љубомир Ристић, изјавио је да се ни 20 дана од последњег захтева за пријем код председника Србије Александра Вучића, породицама убијених дечака није нико обратио из председниковог кабинета.

Родитељи шест младића убијених у кафићу „Панда“ 1998. године, већ шест година узалуд траже пријем код председника Србије Александра Вучића, који је 2013. године саопштио да масакр у „Панди“ нису починили Албанци.

„Од 5. септембра 2017. године више од 10 пута смо се обратили кабинету председника Србије, тражећи разговор с председником Вучићем, међутим, ниједном нам није одговорено. Последњи захтев смо поднели 23. децембра прошле године“, рекао је Ристић.

Он је додао да су такође тражили од Тужилаштва за организовани криминал, где је започета истрага, да Вучић буде саслушан због сазнања која је јавно износио о злочину у „Панди“, али да ни то није прихваћено. Ристић је додао да ће породице настрадалих дечака морати да се организују и да предузму „додатни напор“ како би „искамчили“ пријем код председника Вучића.

Лазар Обрадовић, отац убијеног Ивана (15), рекао је да родитељи од председника Србије очекују да им саопшти сва сазнања с којима располаже о „случају ‘Панда’“.

„Државне службе и Вучић знају ко је наредио, организовао и убио децу у ‘Панди’. Недопустиво је да се истина скрива већ више од 24 године и да председник Србије одбија разговор с нама”, истакао је Обрадовић.

Родитељи убијене деце, после 24 године трагања за истином, кажу да немају дилему да је о масакру у „Панди“ одлучено у врху државе.

„Господине председниче, ви знате и ми родитељи знамо да је убиство наших синова у кафићу ‘Панда’ у Пећи било државна ствар о којој је одлучено у врху државе. У питању је државни тероризам пар екселанс. Указујемо да постоје и остали разлози за наш пријем које ћемо изнети у разговору с вама, како би орган који води поступак, после скоро 24 године процесуирао злочин“, стоји у једном од захтева за пријем код председника Вучића, који су родитељи поднели 6. јуна 2022. године.

Породице убијених дечака сматрају да држава покушава да сакрије сопствени злочин.

Љубомир Ристић је навео да су породице убијених од 17. септембра 2017. године „небројано“ пута тражиле од Тужилаштва за организовани криминал (ТОК) предузимање преосталих истражних радњи и седам пута тражиле пријем у тужилаштву, али да су сваки пут одбијени.

„С обзиром на чињеницу да немамо никаквих одговора из ТОК-а о нашим захтевима, све указује на то да ништа није поступано и да је истрага заустављена“, рекао је Ристић.

У кафићу „Панда“, где су се окупљали пећки гимназијалци, 14. децембра 1998. две маскиране особе су рафалима из аутоматских пушака убили Ивана Обрадовића (15), Вукоту Гвозденовића (16), Светислава Ристића (18), Зорана Станојевића (18), Ивана Радевића (24) и Драгана Трифовића (18), тешко су ранили Влада Лончаревића (18), а лакше Мирсада Шабовића (34) и Николу Рајовића (18).

Све до 28. децембра 2013. породице убијених младића и јавност су били уверени да су тај злочин починили припадници тзв. Ослободилачке војске Косова (ОВК).

Међутим, тадашњи први потпредседник Владе Србије и шеф Бироа за координацију служби безбедности, Александар Вучић, у емисији „Тешка реч“ на ТВ Пинк је рекао: „Злочин у ‘Панди’ нису починили Албанци како смо то до сада веровали. Јавност ће бити згрожена када се буде открила истина“. Вучић је касније рекао новинарима да је готово сигуран да зна шта се десило у „Панди“, али да „не постоје докази“ и да истражни органи Србије не могу да се „поносе“ како су спровели истрагу.

„Могли би да напишемно књигу у три тома о томе колико смо уложили напора да се трагедија у ‘Панди’ не заташка. Све указује на то да између појединих државних органа постоји спрега да се никада не открије ко је наредио, организовао и убио нашу децу. Наше породице су раштркане по Србији и Црној Гори, неки родитељи убијених дечака су у медјувремену преминули, а да нису сазнали истину. Зато апелујемо на јавност, посебно на новинаре да нам помогну да се открије истина о убиству наших синова“, закључио је Љубомир Ристић.