Прочитај ми чланак

Вучић се заклиње на верност: Тежимо ка ЕУ, имплементираћемо све договорено

0

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да Србија тежи ка чланству у Европској унији, да ће наставити реформе и радити на унапређењу људских права, као и да ће "имплементирати све што је договорено".

Вучић је након састанка са председницом Грчке Катерином Сакеларопулу одговарајући на питање грчке новинарке зашто се за последњих 20 година ништа није променило на путу Западног Балкана ка ЕУ, рекао да тај пут не зависи само од Србије, већ и од односа у самој Унији.

foto: printscreen/Pink

„Много тога што се очекује од Србије односи се на дијалог са Приштином. Такодје, оно што смо чини ми се увек са радошћу прихватали су реформе, поносни на реформу правосуђа коју спроводимо од јануара прошле године и надамо се у мају Европска комисија то да прикаже у извештају. Имамо још много тога да урадимо у развоју демократије, људских права и слобода, али знам неке земље ЕУ које у томе нису испред нас, напротив“, рекао је Вучић.

Он је истакао да европски пут Србије зависи и од разних блокова и интереса у самој ЕУ.

Осврнуо се на то да је Србија оптуживана да једва чека да по Путиновом налогу ремети односе у региону, а кад се показало да је то лаж, нико није рекао извини.

Додао је да Србија чини 50 одсто економија Западног Балкана и да ће та разлика бити већа, а да поред тога, Србија сматра да својим озбиљним приступом европским питањима уз поштовање повеља УН, може да помогне.

„Оно што смо рекли да ћемо да имплементирамо урадићемо, ја сам и председници Грчке рекао шта је Србија спремна да уради, а шта није, нисмо крили ни од кога, и европски званичници знају да је реч Србије много важнија него нечија друга реч, или, усудићу се да кажем, нечији потпис“, рекао је председник Србије.

Он је истакао да је циљ убрзање европског пута, наставак привлачења инвестиција и смањење разлике у односу на развијене земље.

Ипак, како је рекао, брине га ситуација у свету, она коју је Ноам Чомски окарактерисао као да „ни са ким рационално не може да се разговара о решењу проблема“, али да је како је навео „он мали лидер мале земље“ те се нада да ће „великани и великаши“ знати боље да процене и реше ситуацију.