Прочитај ми чланак

Вучић се у сред изборне кампање сетио миграната: Састанак у Влади, налог војсци

0

Београд -- Због све неизвесније ситуације са мигрантима, у влади Србије данас састанак поводом мигрантских кретања и координације рада државних органа.

Састанку ће присуствовати председница Владе Ана Брнабић, са министрима унутрашњих послова и одбране, Небојшом Стефановићем и Александром Вулином.

Председник Србије Александар Вучић већ је дао налог војсци, полицији и Безбедносно-информативној агенцији да готово херметички затворе нашу границу према Северној Македонији, уколико дође до најезде миграната који већ данима са турске стране покушавају да удју у Грчку, пренели су синоћ београдски медији.

Како преносе „Новости“ и „Блиц“, председник Србије превентивно се одлучио на овај корак, водећи рачуна, пре свега, о националној безбедности, иако је, како пишу „Новости“, против ксенофобне политике, јер је наш народ, поучен сопственим трагичним искуством, увек показивао солидарност према свима који су избегли из ратних подручја.

Вучић свакодневно добија оперативне податке од наших безбедносних служби, откако је турски председник Реџеп Тајип Ердоган отворио границе и пустио избеглице да пређу у ЕУ.

Предсеник Србије је, пише лист, уверен да ће Србија, уколико буде потребе, умети да заштити своју територију и да неће постати „паркинг за мигранте“.

Иначе, Грчка је до сада блокирала улазак готово 35.000 миграната и припрема депортацију стотина оних који успели да уђу у земљу откад је Турска отворила границу.

С друге стане, Анкара је распоредила око 1.000 својих специјалаца да спречи повратак миграната у унутрашњост Турске.

Бундестаг је великом већином гласова посланика одбацио захтев странке Зелених за прихватање 5.000 избеглица из осетљивих група са грчких острва.

Такође, због ситуације с мигрантима, данас у Загребу ванредно заседају шефови дипломатија Европске Уније.