Прочитај ми чланак

Вучић се у САД договорио са Рио Тинтом? Двери траже: Забранимо ископавање литијума

0

Као народни посланик посланичке групе СРПСКИ ПОКРЕТ ДВЕРИ-ПАТРИОТСКИ БЛОК, данас представљам две декларације:

  1. Декларација о забрани истраживања, експлоатације и преради литијума (минерала јадарита) у Србији;
  2. Декларација о заштити животне средине и националног природног блага.
    Позивам све народне посланике да подрже ове две декларације и гласају ЗА на првој наредној седници Народне скупштине.

„Зауставите пројекат Јадар“ је први званичан захтев који је упућен Министраству рударстве и енергетике и Министарству заштите животне средине од стране Српског покрета Двери још 13. новембра 2020. године и то после две године борбе наших сабораца на терену са мештанима, а против компаније „Рио Тинто“. Овај пројекат је обухватио 22 села и 500 хектара најбоље земље која би била неповратно загађена, а становници трајно расељени са тог простора. Још тада смо званично затражили забрану и прекид реализације пројекта „Јадар“, односно забрану истраживања и отварања рудника литијума на територији целе Србије.

Од првог протеста у Брезјаку крајем октобра 2020. године па до блокада улица, мостова, аутопута код Сава центра и Газеле, Српски покрет Двери је био са својим грађанима пружајући подршку и борећи се да се уништавање здраве животне средине у Лозници, Чачку, Крупњу, Пожеги, Пријепољу па све до Врања спречи, а ови катастрофални пројекти по животну средину зауставе и забране.

Нажалост, по злу чувену компанију „Рио Тинто“ довела је Влада Србије још давне 2004. године. Али је све до 2017. године ова компанија добијала само привремене истражне дозволе. Влада Александра Вучића је 24.07.2017. године потписала Меморандум о разумевању са овом компанијом о имплементацији пројекта „Јадар“. На основу овог Меморандума формирају се радне групе између Владе РС и компаније „РИО ТИНТО“ на чијем се челу налазила Зорана Михајловић испред Министрства рударства и енерегетике. Грађани Лознице и околине су за овај пројекат сазнали тако што су откривали бушотине на својим имањима.

Написали смо више десетина текстова, захтева многим институцијама да се спречи отварање рудника, али су државне институције ћутале све до првих блокада када смо добили само усмено саопштење премијерке Ане Брнабић да је Влада укинула Просторни план посебне намене за реализацију пројекта експлоатације и прераде минерала јадарита који је усвојен 13.02.2020. године и да су самим тим поништени и сви други акти.

Међутим ситуација на терену показује да ова компанија и даље откупљује имања и врши истражне радње иако је План поништен.
 
Због тога желимо да се овом Декларацијом, која је изнад било које политичке партије и изнад и левице и деснице, трајно забрани било какво истраживање, експлоатација и прерада литијума на територији целе Србије. Заштитни знак сваке конзервативне идеологије попут оне коју заступа Српски покрет Двери је очување животне средине на такав начин да се не дозволи уништавање националних природних добара и од тога нећемо одустати.
 
Ово напомињем из разлога што су се много касније у ову борбу укључиле поједине зелено-леве организације уз свесрдну помоћ Зелених из иностранства. Тиме не желимо да оспоримо њихову борбу и остварење истог циља, напротив желимо јасно да поручимо да је еколошки патриотизам изнад и левице и деснице и да је неопходна заједничка борба.

Радмила Васић
Народни посланик
Потпредседник Двери