Прочитај ми чланак

Вучић се представља као наивни монах, заправо перфидно води Србију ка капитулацији

0

„Вучићеве речи о подметању Србији новог импелементационог плана како би била ‘навучена’ да фактички призна Косово, не делују иоле логично. Напросто, што би неко Београду ишта такво тајно убацивао када је председник Србије, додуше нелегално јер за то нема овлашћења, јавно начелно прихватио француско-немачки план о фактичком признању наше сецесионистичке покрајине“, каже између осталог за Данас Драгомир Анђелковић, политички аналитичар, коментаришући изјаву председника Србије да је у Бриселу покушано прављење „неке врсте новог имплементационог плана“ који је он одбио.

Анђелковић подсећа да када је Вучић дошао на власт Србија је суштински контролисала север Косова.

„Тамо је имала, у складу са својим системом, локалну власт, правосуђе и војно-полицијску структуру која се еуфемистички звала Цивилна заштита али је била довољно снажна да онемогућава било какво присуство снага Приштине на том делу јужне спрске покрајине“, наводи саговорник Данаса.

Додаје да је актуелни режим све то укинуо и омогућио албанским сецесионистима да успоставе своју политичку и оружану контролу над четири општине на северу Косова са српском већином.

„То све није било резултат преварантског подметања официјелном Београду, већ његовог свесног давања неразумних уступака којима су урушене српске позиције и тамо где су се до доласка СНС-а на власт држале. А док Вучић сада прича о наводно новој етапи варања њега и његових сарадника који се представљају скоро па као наивни монаси, невични световним играма, он заправо перфидно води Србију ка дефинитивној косовској капитулацији“ , истиче Анђелковић.

Он сматра и да Вучић само покушава да ствари лажно представи као да је он жртва Брисела, Вашингтона, Приштине и кога год већ, а не да је саучесник, из неких њему знаних разлога, у реализацији албанских великодржавних планова.

„Најновије обраћање је само део такве пропагандне игре“, закључује политички аналитичар.

Да подсетимо, председник Србије Александар Вућић , на последњој конференцији за новинаре, а након састанка у Бриселу , навео је да је током те рунде дијалога Београда и Приштине, покушано прављење „неке врсте новог имплементационог плана“ за европски предлог о нормализацији односа Косова и Србије, али да га је он одбио.

„Као што сам говорио безброј пута, све је био трик и намера да се Србија навуче да призна Косово, де факто или де јуре, зато је јуче био покушај да се направи нека врста новог имплементационог плана“, рекао је Вучић новинарима у Председништву.

Према његовим речима, прва тачка је требало да буде представљање нацрта Статута Заједнице српских општина (ЗСО), друга пуштање Косова у међународне организације, а као трећа да Косово испуни ЗСО.

„То сам наравно одбио, јер је то супротно свему о чему смо разговали и рекао сам да тако нешто нити пише где, нити је могуће и све је супротно у односу на оно о чему сте говорили“, рекао је он.

Вучић је навео да су ЕУ и високи представник за спољну политику и безбедност Жозеп Борел представили рационалан начин за превазилажење кризе на северу Косова и Метохије, након избора у четири општине са српском већином које је организовала Приштина.

„Курти је одбио, постојао је предлог да се направи прелазно решење, по коме они не би заузимали своје канцеларије 28. маја, јер ће то свакако довести до немира и проблема“, казао је Вучић.