Прочитај ми чланак

Вучић се данас уподобио у Загребу, а пре неку годину… (ВИДЕО)

0

Vucic-Kotromanovic

(РТС)
Србија и Хрватска треба да мисле на будућност без обзира на разлике у тумачењу прошлости, поручио потпредседник Владе Србије Александар Вучић на састанку са председником Хрватске Ивом Јосиповићем. Однос две земље је кичма развоја региона, рекао Вучић после састанка са шефицом хрватске дипломатије Весном Пусић.

Први потпредседник Владе Србије и министар одбране Александар Вучић боравио је званичној посети Хрватској. Вучић је у Загребу разговарао са највишим хрватским званичницима о билатералним односима и нерешеним питањима две државе, као и о евроинтеграцијама Србије.

 
Вучић о бриселском споразуму
 

Први потпредседник Владе Србије уверен је да би већина грађана Србије на референдуму прихватила споразум Београда и Приштине о нормализацији односа и поручио да влада неће прихватити уцене мањине.

„Очекујемо коначну одлуку Срба са Косова. Референдум има смисла ако они буду спремни да га спроведу у случају да резултат буде неповољан за њих“, рекао је Вучић новинарима у Загребу.

Влада неће прихватити уцене и одлучивање о рефередумском питању на улици, рекао је он, додајући да се у Србији одлучује се у институцијама система.

„У Србији ће да одлучује већина грађана, а не мањина која мисли да на различите начине може да злоупотребљава своју позицију и некоме прети. Претње и уцене никада нисмо и нећемо прихватити“, навео је Вучић.

Србије и Хрватска треба да мисле на будућност без обзира на разлике у тумачењу прошлости, поручио је Вучић на састанку са председником Хрватске Ивом Јосиповићем.

Вучић и Јосиповић су разговарали о билатералним односима, јачању економске сарадње, сарадњи у региону и решавању питања несталих и повратника. Закључено је да би Хрватска и Србија требало што пре да реше питања имовине, станарских права и држављанства.

„Без обзира на прошлост и разлику у њеном тумачењу, морамо да мислимо на будућност и наше односе. Отворили смо многа питања данас и ускоро ћемо формирати експертске тимове, који ће разговарати о конкретизацији наших планова“, рекао је Вучић.

Јосиповић је истакао да су „јавности детектовале све проблеме“ и изразио уверење да „уз мало воље сва спорна питања могу брзо да се реше“.

Хрватски председник је поручио да Србија има сву помоћ Хрватске на путу ка Европској унији. Вучић се захвалио на подршци Хрватске европском путу Србије и Јосиповићу, који је увек истицао неопходност добрих односа двеју земаља.

„Морамо интензивирати комуникацију како бисмо спречили ширење погрешних информација. Појединачно смо мале државе и тешко можемо успети на трећим тржиштима, али заједно имамо шансу“, рекао је Јосиповић.

„Подржавамо пут Србије ка ЕУ, јер Европа без вас није комплетна. Имаћете сву нашу помоћ на том путу. Глобална стабилност у региону нам је веома важна“, закључио је председник Хрватске.

У разговору Александра Вучића са хрватским премијером Зораном Милановићем констатовано је да је неопходно даље јачати сарадњу две земље, нарочито у подручју економије, правосуђа и саобраћаја, и убрзати решавање свих преосталих отворених питања.

Србија и Хрватска кључне земље региона

Први потпредседник Владе Србије, после састанка са министарком спољних и европских послова Хрватске Весном Пусић, рекао је да је однос Србије и Хрватске кичма развоја региона.

Пусићева је изјавила да Хрватска без резерве подржава пут Србије према ЕУ и да сматра да је апсолутно могуће да у јуну добије датум за почетак приступних преговора. Вучић је захвалио на подршци и нагласио да је улазак у ЕУ стратешки циљ Србије.

На заједничкој конференцији за новинаре, Вучић је рекао да очекује да ће после тога, уласком Хрватске у ЕУ 1. јула, сарадња две земље бити још јача, додајући да је Србија спремна за сваки вид сарадње.

„Србија и Хрватска су кључне земље региона и наш однос је и кичма развоја региона. Мислим да не треба да буде превише емоција, треба да на рационалан и прагматичан начин унапређујемо односе, да и политички и економски односи буду бољи него што су били до сада“, рекао Вучић.

Пусићева и Вучић су разговарали о питању несталих, што је Хрватска поставила и као један од услова за евентуално повлачење тужби за геноцид пред Међународним судом правде у Хагу.

Вучић је рекао да нико нема интерес да скрива податке о несталима и да Србија по том питању сарађује са Хрватском. Питање повлачења међусобних тужби за геноцид није лако за Србију, реако је Вучић, додајући да је уверен да ће доћи до заједничког решења.

Пусићева је рекла да су на пољу решавања проблема несталих направљени озбиљни кораци, и захвалила Србији на сарадњи и информацијама које су омогућиле недавну идентификацију погинулих и несталих у Сотину код Вуковара.

Упитан о различитим погледима Србије и Хрватске на прошлост, Вучић је рекао да је време је да почнемо да размишљамо и разговарамо о будућности. „Наше разлике не треба да кријемо, да их стављамо под тепих, али будућност је много важнија од прошлости“, поручио је он.

Весна Пусић и Александар Вучић су разговарали су и о потреби јачања економске сарадње, решавању питања станарских права и пензија за грађане Хрватске српске националности, као и о положају мањина.

Пуно потенцијала за војну сарадњу

Први потпредседник Владе и министар одбране Александар Вучић разговарао је са министром одбране Хрватске Антом Котромановићем о војно сарадњи две земље, укључујући могућност заједничког учешћа на трећем тржишту и заједничког учешћа у мировним мисијама.

Теме разговора биле су војно-војна, војно-образовна, војно-економска и војно-медицинска сарадња Србије и Хрватске.

Вучић је хрватском колеги предложио што скорији сусрет српских и хрватских експертских војних тимова, како би се конкретизовала сарадња, и позвао Котромановића да ускоро посети Србију.

Хрватски министар је нагласио да је ово добра прилика за развијање односа две земље, брже и боље него раније.

„Сарадња нам је на ниском нивоу и ово је добра прилика да је подигнемо на ниво који ми имамо са другим земљама бивше Југославије, зато што за то постоји пуно потенцијала“, нагласио је Котромановић.

Вучић се састао и са потпредседником Владе Хрватске и будућим комесаром за заштиту потрошача у ЕУ Невеном Мимицом. Теме разговора биле су европски пут две земље, економска сарадња и заједнички међународни пројекти за привлачење страних инвеститора.

Добри односи су важни за две земље, истакао је Вучић и захвалио се хрватском колеги на подршци у процесу ЕУ интеграција. Мимица је рекао да је то веома важна посета, у добро време, нагласивши да „не смемо да допустимо да разлике у оценама прошлости негативно утичу на нашу будућу сарадњу“.