Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ РЕКАО ДА МУ ЛЕКАРИ бране да путује авионом, али долетео код Путина у Сочи

0

Председник Србије Александар Вучић допутовао је вечерас у Сочи, где ће се сутра састати са председником Русије Владимиром Путином

Председник Србије Александар Вучић допутовао је у уторак вече у Сочи, где ће се у среду састати са председником Русије Владимиром Путином.

Вучић ће са шефом руске државе у среду разговарати у резиденцији „Бочаров ручеј“, што ће бити њихов 17. сусрет, а трећи за годину дана.

Двојица председника ће, према Танјуговим инфиормацијама, најпре имати састанак у четири ока, а потом ће разговоре наставити са делегацијама на радном ручку, који Путин приређује у част председника Србије.

По завршетку састанка, предвиђене су изјаве Путина и Вучића.

Главе теме, према очекивањима, биће билатерална сарадња две земље, актуелна ситуација на Косову и Метохији и пут ка решењу тог питања, а како Вучићева посета долази недуго после откривања афере „руски шпијун“, то ће, сигурно је, бити једна од тема разговора двојице председника.

У центру Сочија, у сусрет састанку двојице председника постављен је велики видео бим, као поклон припадника наше дијаспоре, а у Вучићеву част, у којем се, уз констатацију „Браћа заувек“, смењују заставе Србије и Русије, као и фотографије Вучића и Путина.

ВУЧИЋ: НАДАМ СЕ ДОБРОМ САСТАНКУ СА ПУТИНОМ

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас у Сочију да очекује и нада се добром састанку сутра са руским председником Владимиром Путином, истичући да је реч о веома важном састанку за Србију.

Вучић је за РТС, по доласку у Сочи, истакао да ће са Путином разговарати о свим кључним питањима – од Косова и Метохије, ситуације у региону Западног Балкана, до тога како Путин сагледава политичку ситуацију у Европи, Евроазији и целом свету.

Истакао је да је за Србију од кључног значаја разговор о билатералној сарањи и унапређењу трговинске размене.

Вучић је изнео податак да је робна размена прошле године била 3,6 милијарди долара, а да ће у првих 10 месеци ове године прећи ниво из прошле године, пре свега због тога што Србија увози енергенте, услед економског и индустријског раста.

FOTO: Instagram buducnostsrbije

Додао је да ће важан део разговора бити посвећен сарадњи у области унапређења железничке мреже у Србији.

Коментаришући чињеницу да је посета Русији уследила након афере „руски шпијун“, Вучић је рекао да је он то затворио у разговору са амбасадором Русије у Србији Александром Боцан Харченком.

„Ми смо рекли истину, савест нам је чиста и уверени смо да ћемо наставити са развојем најбољих односа са Русијом. Ако имају ста да нам замере, волео бих то да чујем, немам проблем са тим“, рекао је Вучић.

На подсећање да су уочи његовог одласка у Русију, у Србију стигли руски хеликоптери МИ 35, Вучић је поновио да је реч о летелицама које спадају у најбоље на свету.

„Видим то као додатни гест пријатељства и пружену руку Србији пред посету Сочију“, рекао је Вучић.