Прочитај ми чланак

Вучић расписује ванредне изборе да би избегао сценарио из Белорусије?

0

Најава ванредних парламентарних избора, пре него што се још ни актуелни скупштински сазив није до краја конституисао, а нова Влада формирала, планетарни је преседан, каже уредник Нове српске политичке мисли, Ђорђе Вукадиновић за Директно.рс.

Иако је на недавно одржаним парламентарним изборима владајућа Српска напредна странка Александра Вучића освојила 188 скупштинских мандата, што је јавности представљено као „историјски резулатат“ какав никад није виђен у историји, председник Србије већ је најавио могућност одржавања нових, ванредних парламентарних избора за 2022. годину.

FOTO: Printscreen

Ова најава шокирала је српску јавност, имајући у виду апсолутну доминацију СНС, која нема никаквих препрека да самостално формира власт и преузме одговорност за политички живот у земљи. Након ових избора остварила се жеља Небојше Стефановића из 2014. године:

– Волео бих да грађани својим изласком на биралишта омогуће лидеру Српске напредне странке (СНС) Александру Вучићу да има неометану могућност да сам одлучује о томе како жели да Србија изгледа.

Поставља се оправдано питање шта су мотиви Александра Вучића да у условима када ни акуелни скупштински сазив није конституисан до краја, а нова Влада још није ни на видику, да већ почне да размишља о ванредним изборима?! Да ли се овим потврђује стара пословица „Чувај се својих жеља, можда се и остваре“, те се Александар Вучић већ уплашио могућности да сам одлучује, без опозиције у парламенту, о будућности Србије?!

Председник Демократске странке, Зоран Лутовац, каже за Директно.рс, да најаву Александра Вучића можемо посматрати из два угла:

– С једне стране, његове речи не значе много, јер се показало да једно говори, а дуго ради. Сетите се његових речи да се неће кандидовати за председника Србије, а данас даје изјаву управо са тог места. С друге стране, то је његова манипулација да би се сви у друштву бавили тиме, чиме би се скренула пажња са суштинских проблема. Ми се сада бавимо тиме, спомеником у Београду и другим питањима која су од другоразредног значаја.

Лутовац је мишљења да би након ових нелегитимних избора било и логично да се одрже нови, уз пуно поштовање демократског процеса.

– То подразумева слободу медија и пун приступ опозиције средствима информисања. То се, наравно, неће десити ако буде зависило од њега. Зато је неопходно да грађани, опозиција и демократске снаге у друштву изврше притисак на власт да би то омогућили.

Лутовац сматра да притисак треба бити унутрашњи (грађани) и спољашњи (ЕУ и међународне организације).

– Иако је Бриселу важнија стабилност од демократије, на нама је да покажемо да је то погрешно и да истрајемо у захтевима да је демократија једини и прави избор, те да без демократије нема ни стабилности. Тражимо исто што већ постоји у земљама стабилне демократије. Не смемо дозволити да нам се догоди белоруски сценарио – закључује Лутовац.

Политички аналитичар и професор на Факултету политичких наука, Зоран Стојиљковић, у изјави за Директно.рс, сматра да су се ванредни парламентарни избори могли очекивати.

– Ја сам већ предвидео да нова Влада неће имати пун мандат и да ћемо крајем 2021. или почетком 2022. године, заједно са председничким имати и ванредне парламентарне изборе – каже Стојиљковић.

Очито је, истиче Стојиљковић, да Александар Вучић није задовољан „никад виђеним изборним резултатом у историји“.

– Он је покушао да спуштањем цензуса на три одсто покуша, да у условима бојкота избора, легитимише нови парламент и створи лојалну опозицију, што очито није успео, јер није било натполовичне излазности. Ми сада имамо парламент који није ни кредибилан, ни репрезентативан.

Стојиљковић подсећа да је Србија већ деценијама у циклусима ванредних избора.

– Вучић стално покушава да легитимизује своју моћ. Са друге стране, спајање председничких и парламентарних избора би била добра ствар за СНС која је „појела саму себе“. Рејтинг СНС није исти са Вучићевим, те би његово име мобилисало напредњачко бирачко тело. Ту су још и београдски избори, који се једини могу сматрати неизвесним – закључује Стојиљковић.

За уредника Нове српске политичке мисли, Ђорђа Вукадиновића, сва та Вучићева прича служи да се замаскира чињеница да неће моћи да влада четири године са оваквим парламентом.

– То је доказ Вучићевог тактизирања којем је склон. Индиректно, то је потврда да ова скупштина и будућа влада немају довољан легитимитет. Скупштина не репрезентује политичко расположење и Вучић је тога свестан. С друге стране, то је и потврда успешности бојкота избора. Ми сада имамо „крњи парламент“. Вучићу је на уму и Лукашенко, те сигурно жели да избегне и тај сценарио – каже Вукадиновић за Директно.рс.

Вукадиновић сматра да Вучић овом најавом жели да предупреди захтеве опозиције, али да изгледа тако да се јавности чини да он не попушта.

– Овим Вучић жели да смањи притисак опозиције и прикаже свету да је све у реду. Избори ће бити ствар процене Вучића и зависиће од јачине опозиционог притиска и економске кризе – изјавио је Вукадиновић.

На питање, да ли Вучић најавом ванредних парламентарних избора жели да мобилише своје бирачко тело пред председничке изборе, Вукадиновић одговара:

– То је делом тачно, мада Вучић има стабилно бирачко тело. То је пре мобилизација страначких активиста да се не уљуљкају и да стално буду на некој врсти доказивања.