Прочитај ми чланак

Вучић признао функционерску кампању, али неће бити кажњен

0

Након што је Александар Вучић рекао да је спреман да поднесе сваку врсту последица због тога што је користио функцију председника Србије за придобијање гласова у корист СНС на јунским парламентарним изборима, а што му је озбиљно замерила Европска комисија, поставља се питање какву би казну могао да очекује. Саговорници Нова. рс сматрају да ње тренутно неће бити, те да је ово само један од Вучићевих игроказа, али да у дугорочном смислу ово може бити најава његовог повлачења са чела странке.

“Има и да сам током ковида… Није ни важно, али прихватио сам сву кривицу и спреман да сносим сваку врсту последица”, рекао је Вучић и додао да је замерки било и због тога што је предложио поновно увођење полицијског часа, прекомерне употребе силе над учесницима протеста тим поводом, а на пику су били и добри односи са Русијом и Кином, куповина ПВО система “Панцир”.

FOTO: Printscreen

Тим поводом закључио је да ће на све те замерке одговорити кад за то дође време и да ће сносити сваку врсту одговорности и то пре свега пред грађанима Србије.

Безброј пута виђено

Говорећи о могућим последицама које би председник Србије могао да сноси, Златко Минић из организације “Транспарентност Србија” у разговору за портал Нова.рс каже да је уверен да њих неће ни бити.

“Та одговорност о којој Вучић прича је имагинарна и он је често користи да би истакао да цела Србија почива на његовим плећима. Тако је било и док је био на функцији премијера, па је покретао питање своје одговорности када је тражена оставлка неких министара. Говорећи о тој својој одговорности коју често потеже, некад потпуно изврне контекст, па своје заслуге претвори у грешку. Као када је говорио да је одговоран што су набављени респиратори и спасени животи. А нико ту није говорио о спасавању живота, већ о томе да каже како је респираторе набавио”, објашњава Минић.

Да постоји икаква могућност да председник Србије сноси одговорност за набројане “преступе” овлашћења, Минић каже да би се то могло десити једино пред парламентом.

“Да парламент покрене питање око тоога да ли је Вучић прекорачио надлежности које му функција омогућава. Али, ни то се вероватно неће десити. Ми имамо председника државе који је на челу партије која чини већину у том парламенту, а и никад не знамо у којој се улози појављује – председника државе или странке”, наводи Минић.

Наследио Томину судбину

Политички аналитичар Цвијетин Миливојевић уверен је, међутим, да је Вучићева јучерашња представа припрема терена за коначно повлачење са чела СНС:

“Он је већ у неколико наврата рекао да ће се повући са чела странке, а ја сам исто толико пута рекао да му верујем. Тако ће се ратосиљати баласта странке од 750.000 људи коју вуче годинама и због које се сад много упетљао. Њих у странци плаши и помисао да би Вучић могао да се повуче, не због њега, него због себе, јер знају да је тоо њихов крај. Али то се мора десити јер је да би им обезбедио убедљиву победу на изборима, Вучић прекршио Устав, као председник се мешао у изборе и злоупотребио функцију. Тако ће практично наследити судбину Томе Николића и морати да уради оно на шта је њег априсиљавао – да оде са чела странке”, каже Миливојевић и додаје да ће поред тога председник Србије морати да реши још два питања:

“Да хитно отвори дијалог са 51 одсто гласача у Србији који нису изашли на изборе, аутоматски и са опозицијом, те му следи и измена изборног закона. Поред тога, мораће да се позабави и слободом медија, у смислу да ослободи јавни сервис и да заузда прорежимске приватне телевизије са националном фреквенцијом”, закључује Миливојевић.