Прочитај ми чланак

Вучић признао да је ћутао о везама људи из власти и мафије

0

Председник Србије Александар Вучић, претходне вечери се обратио јавности из Абу Дабија, где је у разговору за телевизију Пинк, између осталог, признао да је више од годину дана знао за везе људи из врха власти са криминалом, али да је на то ћутао. Коментаришући изјаву шефа српске државе, правници за Нова.рс истичу да надлежно тужилаштво свакако може да испита каква сазнања је Вучић имао на располагању, али да је упитно може ли се против њега повести поступак због евентуалног прикривања кривичног дела.

Говорећи о везама представника државе и криминалних кланова, шеф српске државе је рекао да је један припадник МУП-а Србије био у аутомобилу “ферари” од 400.000 евра, који припада извесном Бајрамију, који са Насером Кељмендијем, како каже, дилује дрогу.

Претпоставља се да је мислио на припадника МУП Горана Папића, некадашњег заменика начелника СБПОК-а, који је јуче ухапшен због кривичног дела трговина утицајем.

“Проблем је то што је у питању “ферари” извесног Бајрамија, који са Насером Кељмендијем дилује дрогу. Поставља се питање шта српски полицајац ради у колима једног Бајрамија? Зато што је држава кренула на њих. Они желе да униште живот и мени и мојој породици и мојој деци. Имате много примера – од Јовањице, па знате све. У једном тренутку сам бежао од тога да чујем истину да моји сарадници могу да буду одговорни за такве гадости. Ја већ годину и нешто дана знам све, ко са ким сарађује и живим са тим. Не могу да вам објасним колико се мучим, пошто сам ја те људе бирао”, навео је Вучић.

Шабић: Скандалозно да се недозвољеним радњама зна више од годину дана, а да се ништа не предузима

Коментаришући изјаву председника да је више од годину дана имао сазнања о везама својих људи са криминалним структурама, правник и некадашњи повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић за Нова.рс каже да није сигуран да је Вучић извршио кривично дело због претпоставке да је поменуте информације добио од надлежних служби безбедности.

“Сама чињеница да неко тврди да је годину и по дана председник прислушкиван, а да се ништа није предузимало, је повод за скандалозну оцену. Ми не причамо овде о приватним оптужбама, већ о потпуно абнормалним догађајима – припреми државног удара, пресретању комуникације шефа државе… То не може да се третира као његова лична ствар”, каже Шабић.

Наш саговорник додаје да је читава прича о умешаности државног врха у криминалне радње и даље у сфери спекулација, иако не би смела да буде.

“Оптужбе и сумње за ствари о којима се говори су од и те каквог јавног значаја. Како је могуће да се тако нешто дешава више од годину дана, а да не постоји озбиљна реакција? Ми ниједног тренутка нисмо добили конкретне информације ко су људи из државног врха који су сарађивали са мафијом. Све то заједно говори да је држава потпуно приватизована. Ако су органи безбедности открили да неко ради недозвољене ствари на рачун шефа државе, као што су покушај завере или државног удара, они су наравно морали да предузму читав низ других мера које су у интересу државе”, напомиње он.

Јанковић: Тужилаштво може да испита Вучића о његовим сазнањима

С друге стране, адвокат и некадашњи заменик заштитника грађана Милош Јанковић за наш портал наводи да изјава председника Вучића пружа простор тужилаштву да испита о којим сазнањима је он располагао.

“Тужилаштво свакако може од њега да затражи информације о лицима која су му ‘радила о глави’. Пошто радње које се помињу представљају кривична дела, онда постоји основа да се испитају сазнања свих лица, па и самог председника”, закључује Јанковић.