Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ ПРИПРЕМА ТЕРЕН за правно обавезујући споразум

0

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће Косово у будућности добити независност и сувереност на целој територији, али не зато што ће он да га призна, већ зато што није прошло решење које је он нуди, не прецизиравши притом о каквом решењу је реч, као ни код кога није прошло то што је понудио.

Политиколог Бобан Стојановић указује да након седам година на власти, у оквиру којих Вучић преговара о Косову, не види ко би други могао да буде одговоран уколико Косово у будућности добије сувереност на целој територији, ако не он. Стојановић сматра да би поменута Вучићева изјава могла да представља најаву и припремање терена за признавање косовске независности. Стојановић објашњава да не мора да значи да ће председник ставити потпис на такав акт, већ да ће то учинити премијерка Ана Брнабић.

– Ми ових седам година не знамо шта се ради у оквиру преговора и која је позиција Србије, а сада испада да су грађани одбили нешто за шта нису знали да је наша преговарачка позиција. Делује ми као да Вучић на неки начин сада покушава да се „пере“.

У овом тренутку тема поделе је стављена са стране, тако да ми се чини да се ради о припреми терена за правно обавезујући споразум, који се очекује већ неколико година – наводи Стојановић и додаје да председник Вучић то ради у свом препознатљивом стилу „ја сам дао све од себе, али некада једноставно не можете да победите“.

Петар Милетић, члан Председништва ПСГ, оцењује да у поменутој изјави председника Вучића има много нејасноћа. Пре свега, он поставља питање од кога ће то Косово бити признато, те да ли то знати да ће то учинити Србија под његовом влашћу.

Милетић још пита чија може бити кривица уколико наша земља призна косовску независност, ако се то деси у Вучићевом мандату, односно након седам година власти.

– Нама је јасно да је председник Вучић очигледно долазећи на власт обећао некоме да ће признати независност Косова, те да су све што је до сада радио у вези с Косовом били његови маневри. Ако је одлучио да призна независност, онда треба јасно и недвосмислено да изађе пред грађане Србије и да то каже, те да обелодани под којим условима је то урадио и шта ће у том случају добити Срби који живе на Косову – поручује Милетић.

Подсетимо, председник Вучић је приликом гостовања на телевизији Пинк рекао да „оно што је нудио није могло да прође због страховитог притиска појединих земаља и њихових обавештајних служби које су покренуле комплетне агентуре по различитим земљама политичке, медијске и друге“.

Дачић: Само се играју

Скупштина Косова припремила је нацрт резолуције о српским злочинима, пренели су јуче медији, као и реаговање на то Ивице Дачића, шефа дипломатије, који је оценио да тај нацрт неће имати никаквог ефекта, и да се у Приштини „само играју“.

Харадинај: Спречио сам поделу у Берлину

Премијер Косова Рамуш Харадинај изјавио је да је управо он тај који је у Берлину сачувао суверенитет Косова и зауставио поделу, преноси ФоНет. Харадинај је на скупу своје странке, Алијансе за будућност Косова, рекао да су суверенитет Косова, остварен 17. фебруара 2008, „неки ставили на сто“ шефице европске дипломатије Федерике Могерини, без икаквих услова и добијања нечега заузврат. „Речено ми је да је подела Косова готова ствар, да морамо нешто да дамо и да нам тамо нека брда на северу нису потребна“, рекао је Харадинај, али није прецизирао ко му је то рекао. „Ако се некоме чини да је то што сам зауставио поделу Косова мала ствар, у шта сам уложио толико енергије и новца и избегао многе замке, историја ће их уверити да то није тако“, навео је Харадинај и додао да то није био мали посао, али да он није могао да дозволи поделу.

                          ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!