Прочитај ми чланак

Вучић: Причаћу унуцима да сам побеђивао на најпоштенијим изборима!

0

Национални стадион биће лепши од Алијанс арене у Минхену, бесмислено је да носи моје име, али сто фабрика широм Србије које сам изградио би могло да носи име "Александар Вучич". Причаћу унуцима да сам побеђивао на најпоштенијим изборима - рекао је председник Србије, заборавјлајући да је рецимо последње изборе већинска опозиција бојкотовала и да је излазност била испод 50 одсто у потпуно нерегуларним условима.

А пре него што отпутује у Вашингтон, где ће се састати са делегацијом Косова, али и Трампом, председник Србије је изнео низ договора са Републиком Српском. Али прво почнимо од краја.

– Добиће Србија Национални стадион од 55.000 гледалаца. Биће најлепши у Европи, биће лепши од Алијанс арене у Минхену, бар се мени тако чини. Не знам само да ли ћемо успети свуда грејаче да инсталирамо. Али изградићемо га – рекао је Вучић.

На опаску да опозиција са подозрењем реагује на ову одлуку као непотребно улагање а да се друштвеним мрежама увелико агитује да стадион буде именован „Александар Вучић“, он је одговорио:

– Ако је именовање стадиона у Александар Вучић иронија да не треба да се гради онда неће проћи. Много тога у Србији би могло да се зове Александар Вучић. Почевши од 100 фабрика које смо изградили…

А онда и о изборима…

– Нису поштени избори били ни 2008, ни 2012, па сам победио. Нисмо имали ни медије – рекао је Вучић заборављајући да је пре осам година Томислав Николић а не Вучић добио Бориса Тадића.

И даље…

– Причаћу унуцима да сам побеђивао на најпоштенијим изборима – „поентирао“ је председник поново заборављујући да је већинска опозиција бојкотовала изборе и да је излазност била испод 50 одсто у нерегуларним условима, без медија и уз све пратеће државне апарате.

Што се сусрета у Вашингтону тиче, био је недоречен.

– У Белој кући ће бити разговори о економским темама везаним за сарадњу Београда и Приштине. Не искључујем могућност да се појаве друге теме у вези са Београдом и Приштином.

Говорећи о вези питања Косова и Републике Српске, Вучић је рекао да нико не може да пружи одговор према којим међународним и правним актима Косово има право на самоопредељење а РС не, као и да је то питао неке европске и светске лидере.

– Један ми је рекао: ‘Александре, све си у праву, али околности и распоред снага ни теби ни Србији не иду у прилог. Оно што сам замерао многим нашим лидерима у прошлости је то што нису умели да процењују међународне околоности – навео је Вучић.

Још је додао да ће се пре краја године и почетком следеће упутити финансијска подршка Српској, а да ће јавност бити обавештена о износу. Додао је да је донета одлука о изградњи спомен-комплекса Доња Градина-Јесеновац.

– Мир и стабилност су од суштинског значаја за Србију, на претње рата морамо да одговарамо мирно и не смемо да учествујемо у тим играма.

Вучић је истакао да се разговарало о једној од најзначајнијих тема, јер Србија жели да буде власник и да управља аеродромом у Требињу, а да ће први авион за Требиње моћи да полети до марта 2022, а учиниће се све да то буде и пре краја 2021.

Одлучено је и да се донесе декларација о очувању језика и ћириличног писма.

Најавио је и да ће ускоро бити премијера првог играног филма о Јасеновцу – у октобру, а упућен је позив Емиру Кустурици за тему заједништва народа у Србији и Српској.

Он је пренео да ће Србија заједно радити са РС на изградњи 17 километара ауто-пута од моста преко Саве на граници до Бијељине.