Прочитај ми чланак

Вучић преко Гренела нуди Додикову главу и гашење Републике Српске!

0

Председник Србије Александар Вучић понудио се преко лобисте Ричарда Гренела да помогне политички пад српског члана Председништва Босне и Херцеговине Милорада Додика.

Гренел се 1. децембра састао у Трамп хотелу у Вашингтону са групом конгресмена из Републиканске странке, а састанку је присуствовао и амбасадор Србије у САД Марко Ђурић, дугогодишњи блиски сарадник Вучића.

Гренел, који је био специјални изасланик бившег америчког председника Доналда Трампа за Косово и преговоре Београда и Приштине, је према сазнањима “Вијести” на том састанку Додика представио као велики реметилачки фактор на Балкану, а Вучића као партнера и стабилизатора прилика.

Међу конгресменима који су били на састанку су били Клаудија Тени, Мајк Тарнер и Никол Малиотакос. Ни они, нити Гренел нису одговорили на питања “Вијести” у вези тог сусрета.

Гренел је на састанку навео да би Вучић био спреман да помогне повлачење или уклањање Додика, а да је као алтернативу нудио Жељку Цвијановић. Заузврат, Вучић се нада да би тако могао да побољша окрњени имиџ, а нарочито уочи избора који долазе на пролеће.

Група америчких конгресмена из Демократа је недавно упутила писмо америчком председнику Џоу Бајдену у којем је жестоко критиковала предсједника Србије због навода о корупцији и бруталних притисака на медије, а захтевали су чак и разматрање санкција.

О везама Гренела и Вучића су већ раније писали медији у Србији, а пренета је и тврдња Душана Јањића из Форума за етничке односе да Србија папрено плаћа Гренелове услуге, што је из Владе Србије неубједљиво демантовано. У медијима су се појављивали извештаји да је Гренел био на вечери са Вучићем и Аном Брнабић, а испливала је и фотографија са Синишом Малим из ноћног клуба Лафајет у Београду.

Без обзира што Демократе имају већину, утицај Републиканске странке је и даље огроман, а надају се да ће 2022. моћи да освоје већину у оба представничка дома, па извор “Вијести” наводи да због тога није необично што Вучић и даље “држи” Гренела као лобисту.

Цвијановић је у новембру путовала у САД и имала састанке са људима из Конгреса и америчке администрације, али није било званичних информација о темама састанка.

”Вијести” сазнају и да се Вучић на Додика “пожалио” и изасланику Европске уније за Балкан Мирославу Лајчаку током последњег сусрета у Београду.