Прочитај ми чланак

Вучић преко Дачића елиминише Стефановића и решава се Вулина

0

Постављањем лидера СПС Ивице Дачића на место координатора служби безбедности, председник СНС и Србије, Александар Вучић елиминише „из игре“ Небојшу Стефановића, досадашњег координатора служби, човека којег је део СНС и провладини медији дискредитовали и дисквалификовали из странке оптужујући га да је учествовао у прислушкивању медија, процењују у Демостату.

Оно што је занимљиво у овом постављењу је и да се може помислити да Вучић више верује коалиционом партнеру него људима из СНС, сматрају саговорници Данаса.

У Демостату, из којег је најпре потекла процена да ће нова влада бити скраћеног мандата, коју је Данас објавио, наводе да се сада и у случају Стефановића примењује принцип виђен од раније, када су Александар Шапић и „његова екипа“ из београдског дела СНС избацили Стефановићеве људе.

Осим тога, у Демостату процењују да би Дачић, који је протекле две године „таворио“ на месту председника Скупштине Србије, уз функцију координатора и места потпредседника владе, могао да буде и министар унутрашњих послова или одбране.

Како додају, постоји могућност да Стефановић остане у влади, чак и на истом месту, али би се у јавности направи утисак да је Стефановић „разоружан“ тиме што је изгубио функцију координатора служби.

Евентуалним постављањем Дачића на место у МУП Вучић се ослобађа Александра Вулина, досадашњег министра унутрашњих послова, указују у Демостату, и додају да је Вулин постао баласт за Вучића.

Како нам је објашњено, истраживања јавног мнења показују да на Вулиново понашање с неодобравањем гледа све више национално и патриотски оријентисано Вучићево бирачко тело, што наноси штету Вучићу, те у Демостату процењују да је упитан његов опстанак у влади.
Могуће је, како додају, да ће Вулин бити упућен у дипломатску службу, можда у Кину, „далеко од очију, далеко од срца“.

Према проценама из Демостата, министарским местом у МУП или одбрани задовољава се и коалициони партнер, СПС, који скупштинску већину чини бројнијом са својих тридесетак посланика.

Процене Демостата иду у правцу да ће СПС имати више министарстава него у прошлој влади.

Како додају, место заменика премијера показује да Дачићева кампања са слоганом „Вучић председник, Дачић премијер“ није била без смисла.

Политиколог Бобан Стојановић је коментаришући Дачићеву нову позицију за Данас рекао да је такав развој ситуације јако занимљив.

– Између осталог и због тога да више верује коалиционом партнеру него било којме у странци. Шеф Бироа за координацију служби безнедности је уствари секретар Савета за националну безбедност и по тој функцији и шег бироа, што је на старту власти СНС био Вучић, а у претходних пет година Небојша Стефановић – подсећа Стефановић.

Он додаје да је то јако моћна и важна функција у безбедносном систему и да је јако занимљиво зашто је Вучић уступа Дачићу, посебно у контексту унутрашњих партијских ратова у СНС.

Док ванредни професор ФПН Душан Спасојевић, за Данас каже да је тешко дати коначни суд док не видимо коначну расподелу функција, тј. шта ће бити са Стефановићем.

– Али је Дачићево преузимање те функције показатељ његовог значаја за коалицију. Такође, ако ту фунцију неће обављати неко из СНС, то вероватно говори и о мањку поверења које Александар Вучић има у своје кадрове и страху да му се не понови „одметнути“ Стефановић – указује Спасојевић.

На ову вест реаговала је на Твитеру и заменица председника ССП Мариника Тепић која је, између осталог написала: „Каже да ће Дачић бити координатор служби безбедности. Тиме је сменио одатле Небојшу С., а Дачићу дао “бомбон” да одустане од МУП-а, јер Вучевић Гашић“.

Биро је формиран 2007, у време првог мандата Бориса Тадића, а за секретара је тада постављен Мики Ракић, Тадићев шеф кабинета.

Након што је 2012. Тадић поражен на председничким изборима, Ракића је на месту секретара Бироа заменио Вучић.

До тада је закон прописивао да дужност секретара обавља шеф кабинета председника Републике, али је та одредба због Вучића измењена тако да секретара поставља председник (тада је то био Николић).

Вучић је, међутим, остао секретар Бироа и након што је постао премијер, па и након што је од Николића преузео председничку дужност 2017.

Вучић је док је био премијер повремено најављивао да ће се повући са позиције секретара Бироа, а када је то и учинио на следио га је Небојша Стефановић.