Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ пред прошле изборе у САД: Ја сам паметан (подржао Хилари), сада ће Трампа?

0

Тада је председник Србије Александар Вучић говорио: "Зато што сам паметан. За разлику од оних који мисле да су много мудри па ће да викну у српским новинама - уа, ти и ти... Шта ћемо да радимо ако победи случајно Хилари Клинтон"?

Заузима ли званични Београд страну пред предстојеће председничке изборе у Америци? Најава Ивице Дачића да ће организовати Србе у САД да гласају за Доналда Трампа може тако да се протумачи. А у том случају отвара се питање – да ли то може да побољша или можда поквари односе са Вашингтоном.

Треба подсетити, ни пред претходне председничке изборе у Америци, званични Београд није био сасвим по страни.

Тада је председник Србије Александар Вучић говорио: „Зато што сам паметан. За разлику од оних који мисле да су много мудри па ће да викну у српским новинама – уа, ти и ти… Шта ћемо да радимо ако победи случајно Хилари Клинтон“.

Није победила, а нови избори се полако приближавају. А имају ли српски државници новог фаворита. Шеф српске дипломатије најављује – организоваће Србе у САД да гласају за Доналда Трампа – и тако порадити на позицији Србије у вашингтонској администрацији.

На то је стигао одговор из САД. Некадашњи Вашингтонски званичник Мајкл Карпентер поручио је да „министар спољних послова Србије планира да се меша у унутрашњу политику САД, јер сматра да Дачић прави велику грешку и да подршка европском путу Србије треба да буде питање око којег су сагласне обе партије у Америци.

Шеф дипломатије пак одбацује ту критику.

„А кад Јевреји гласају за Трампа, то није мешање, или кад Албанци гласају за Клинтонове или Енгела? Не говорим ја о Србији као држави, говорим о држављанима САД нашег порекла. У Америци тако ствари функционишу. У Енгеловој изборној јединици Албанци му увек доносе победу“, казао је Ивица Дачић.

Мешање у унутрашња питања САД нису добар пут ка побољшању односа, кажу аналитичари.

„Наивно верујемо да је једна администрација боља за нас од друге. Позивати пак Србе који су амерички држављани, који имају своја политичка уверења и своје интересе да гласају за једну од две опције, мислим да је потцењивање америчких Срба. Треба имати у виду и повећану америчку осетљивост у мешање у изборни процес после доста непријатног искуства са руским мешањем из 2016“, сматра спољнополитички коментатор Милан Мишић.

Додаје и да би за бољи имиџ Србије у Вашингтону много више помогло решавање случајева браће Битићи и паљења амбасаде САД у Београду.

https://twitter.com/srbininfo/status/1159548817039118338?s=20