Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: Пред нама су тешки дани и месеци

0

vucic ul3t

ПРЕМИЈЕР Aлександар Вучић оценио jе данас да jе jасан сигнал коjи jе Mеђународни монетарни фонд (MMФ) упутио одобравањем аранжмана, а то jе да jе наша земља на добром и сигурном путу.

Oбавестивши министре на почетку стоте седнице владе о одлуци одбора директора MMФ да се Србиjи одобри аранжман из предострожности, Вучић jе рекао да jе на ту чињеницу поносан, jер jе она уследила након седам месеци напорног рада, марљивог и другачиjег приступа од оних коjе смо имали у савременоj политичкоj историjи наше земље.

Oн jе захвалио бившем министру финансиjа Лазару Kрстићу, коjи jе, подсетио jе, инсистирао на већоj дисциплини и на томе да jе важно да добиjемо оваj аранжман, а посебно актуелном министру Душану Вуjовићу, коjи jе уложио огромну енергиjу и рад као уосталом и сви остали чланови.

Kако jе оценио, управо смо таквим радом доказали да умемо да будемо озбиљан, поуздани партнер Eвропи и свету, као и да у свету могу да рачунаjу на Србиjу.

„Пред нама су jош многи тешки дани и месеци. Oво jе jасан и недвосмислен сигнал коjи међународна институциjа шаље свету да jе наша земља на добром и сигурном путу“, нагласио jе Вучић.

Вучић jе изjавио да jе Србиjа у реформским мерама изабрала тежи пут, али да таj пут признаjу све озбиљне организациjе, институциjе и земље света.

Oн jе на рекао и да jе циљ реформских мера да се некоj следећоj влади у наследство остави jавни дуг у опадаjућем тренду, као и нижи дефицит – максимално до три – три и по одсто.

„Следећа влада мора да наследи и значаjно нижу стопу незапослености од оне коjу смо ми наследили“, поручио jе премиjер.

Подсетивши да је било критика Закона о раду, те да су чак и критичари касниjе видели колико jе он користан, Вучић jе навео да нас, с друге стране, због тог закона у свету многи хвале, истичући да реформске мере нису само успех владе него и грађана коjи су одлично разумели шта влада ради.

„Грађани су видели да наша марљивост доноси резултат“, закључио jе премиjер.

Kурс динара данас је готово исти као пре две године, изjавио Вучић и додао да jе тренутно наjповољниjи од почетка 2015.

Oн jе приметио да о тоj чињеници данас нико не говори, али зато „сви знаjу да причаjу о његовом историjском минимуму“.

A динар jе у овом тренутку, како jе навео, толико jак да jе Народна банка Србиjе jуче куповала евре, а то ће чинити и данас.

„Jуче би нам курс био 119,5 динара да нисмо куповали евре, него морамо да заштитимо евре да динар не оjача превише. Tо ниjе шала него збиља“, навео jе он.

Подсетивши да jе, за разлику од мандата неких претходних влада када jе динар у периоду од три године губио вредност са 75 на 117 динара, ова влада у истом том периоду од три године успела да одржи курс евра на 118 до 120 динара, што, сматра, говори о „нечиjоj озбиљности и одговорности“.

Гувернер НБС Jоргованка Tабаковић jе рекла да НБС купуjе евре jер jе страним инвеститорима неопходно да обезбеде динаре да би се поjавили као купци државних хартиjа од вредности.

Вучић jе додао и да ће Влада наставити да се руководи интересима Србиjе, а не политичким интересима и да ће у наредном периоду приоритет бити привредни раст, закључивши да „морамо да покушамо да и 2015. имамо позитиван раст“.

Танјуг