Прочитај ми чланак

Вучић прави власт с мањинама (и грађанистима) ако се Дачић не одрекне Русије

0

Српска напредна странка извесно ће формирати нову Владу Србије, али у њој можда неће бити места за Социјалистичку партију Србије и досадашњег лојалног коалиционог партнера Ивицу Дачића.

Још од саопштавања изборних резултата, кад је лидер СНС из свог штаба упутио отровне стрелице ка СПС-у, трају расправе о томе да ли би Дачић требало да буде део нове извршне власти, хоће ли га Вучић послати у опозицију или је реч о његовом, сад већ традиционалном мрцварењу социјалиста уочи разговора о формирању нове скупштинске већине.

Ипак, за разлику од ранијих ситуација, формирање нове власти прате турбуленције на међународној сцени узроковане ратом у Украјини и све чешћим захтевима Србији да изабере – да ли је за Русију или Европску унију.

У таквим околностима, социјалисти су се отворено сврстали уз Русију, а напредњацима је нарочито засметало то што су током кампање изразито говорили да су против санкција.

– До сад нам нису били потребни, а били су четири пута у Влади. У тој партији не постоји нико ко може рећи да смо били некоректни, а посебно Ивица Дачић. У овој кампањи оно што није било фер је то што сам ја морао да водим државу, а они су се понашали као да су на распусту. То сам им ја замерио и то сам им рекао – навео је Вучић током недавног гостовања на РТС, на питање како види даљу сарадњу са СПС.

Сличну изјаву касније је дала и премијерка Ана Брнабић, која је оптужила социјалисте да нису радили за тим, док је министарка Зорана Михајловић нагласила да је против било какве сарадње са СПС.

Како би могла да изгледа Влада Србије

Упркос томе што су напредњаци остварили лошији резултат на изборима него што је то раније био случај, то не утиче на могућност да формирају већину у Скупштини Србије без социјалиста.

План лидера СНС Александра Вучића у случају да руководство СПС наступи “уцењивачки” и не огради се јавно од подршке Русији, јесте формирање власти са Савезом војвођанских Мађара, коалицијом “Заједно за Војводину” и групацијом “Муфтијин аманет”.

Како наводи саговорник “Нове” из врха СНС, Вучић је након избора разговарао са многобројним представницима западних земаља, које је обавестио да постоји могућност да прекине сарадњу са СПС, али да ће одлука о томе зависти највише од тога да ли ће социјалисти прекинути да, с позиције власти, шаљу поруке попут оних – “ко изда Русију, издао је и Србију”.

У случају да Дачићева странка не буде део власти, већина у парламенту би имала 131 посланички мандат.

Ако, с друге стране, СПС одговори позитивно на захтеве својих дугогодишњих коалиционих партнера и прихвати да буде део прозападне владе, то ће значити да власт има подршку 162 посланика.

Саговорници “Нове” из владајуће странке напомињу да ће све напослетку зависити од разговора Вучића са Дачићем, а тај састанак би требало, како наводе, да се догоди за мање од месец дана.