Прочитај ми чланак

Вучић потврдио да не сме да удари на Стефановића

0

"Нити бих помислио, нити мислим да је Небојша Стефановић увезан у то (организовани криминал). Замерио сам му много тога. Нисам од људи који сматрају да је безгрешан па да другима не праштам. Нисам ни помислио на Небојшу, али на неке друге људе јесам", рекао је синоћ председник Александар Вучић гостујући на РТС и још једном себи купио време да не открије праву истину о умештаности "некога из политичког врха" у организовани криминал, а истовремено и продужи агонију у којој српска јавност живи од хапшења Вељка Беливука и његове криминалне групе.

Од када је 4. фебруара извршена “једна од највећих акција” полиције и БИА у протеклих година, када је ухапшен Вељко Беливук и припадници његове групе, грађанима Србије било је јасно да једна таква криминална машинерија каква је Беливукова није могла да несметано послује без подршке из власти, а постарали су се да нам такву тезу потрвде и из самог врха државног апарата.

Акција Беливуковог хапшења временски се поклопила са откривањем афере прислушкивања председника Србије и његових ближњих, у чијем контексту се већ увелико спомњиао министар полиције Небојша Стефановић, о чему су чак писали и режимски таблоид. Уз то, Стефановићево име провејавало је и кроз друге афере, попут Јовањице и Крушика.

Међутим, после Беливуковог хапшења министар Стефановић, некада полицијски, а сада војни, држао се подаље и није јавно иступао макар када је реч о индиректним оптужбама упућеним на његов рачун. Споменуо га је Вучић на конференцији одржаној 4. фебруара, одговарајући на питања новинарке Инсајдера да ли бивши министар није желео или није могао да се обрачуна са организованим криминалом и има ли уопште у свему његове одоговрности, укључујући и аферу прислушкивања.

“Пошто стално слушам примедбе око Небојше Стефановића поновићу – нико од нас није идеалан, притом сам ја грешнији од свих. Знам много добрих ствари које је урадио, као и неке лоше. Знам и код себе више лоших него код њега”, рекао је председник на конференцији одржаној 4. фебруара, а онда практично исто то поновио месец и по дана касније на РТС.

У међувремену, са свих страна стизали су напади на Стефановића, иако нису били јасно адресирани директно на његово име. “Неко из власти” и “неко из врха полиције” и “неко из врха СНС” свима је од првог дана личио на Стефановића, а ову тезу потпирила је чињеница да се о унутрашњим сукобима и пукотинама у Српској напредној странци спекулише месецима уназад.

Некадашњи први човек полиције огласио се тек у неколико наврата, након седнице Савета за националну безбедност 8. фебруара када је рекао да хапшењима није крај и да ће одговарати сви који су умешани у прљаве криминалне послове и још једном 9. марта када је рекао практично исто и још додао да “нема сумње да је крајњи циљ завере против председника Александра Вучића био насилно преузимање власти и државе”.

Истог дана када су сви медији пренели ову његову изјаву парадоксално је ухапшен један од Стефановићевих најближих сарадника, његов кум Горан Папић, иначе бивши начелник СБПОК-а а убрзо се на полиграфу нашла и некадашња Стефановићева блиска сарадница Дијана Хркаловић. Иако је очекиван след околности био да се следећи на информативном разговору нађе министар Стефановић, Вучић је синоћ на РТС одагнао сваку могућност да до тога дође.

Када подвучемо црту долазимо до закључка да осим типских изјава којима се утољује жеђ разјарених али ошамућених грађана да ће неко из врха власти бити сасвим сигурно ухапшен само не знамо када, нити знамо ко, а то свакако није Стефановић, грађани Србије могу заувек остати ускраћени за информацију шта се кува у лонцу у ком варјаче држе и Стефановић и Вучић и шта је то због чега председник државе не сме да упери прст у Стефановића и изрази реалну сумњу.

Колико страшно може да буде то што Стефановић зна о Вучићу, а да је страшније и од обезглављених нагих мушких тела на 12 канала са националном фреквенцијом, због које смо морали да склонимо децу у другу собу?

Посебно имајући у виду да Вучић, како је и сам рекао Стефановић почетком године, “само треба да окрене телефон и затражи оставку и имао би је одмах”.

Папићев адвокат предложио Стефановића за сведока

Бранислав Тапушковић, адвокат бившег заменика начелника Службе за борбу против организваног криминала Горана Папића који је ухапшен због трговине утицајем, предложио је да се у истрази испитају бивши министар полиције Небојша Стефановић и шеф Сектора унутрашње контроле полиције Дејан Ковачевић. Њиховим испитивањем требало би да се провери Папићева одбрана – да је све радио по налогу Стефановића, сматра његов адвокат, а преноси КРИК.