Прочитај ми чланак

Вучић потврдио да имају договор с Јерковићем, али чека „зелено светло“ Несторовића

0

Председник Србије Александар Вучић, гостујући у емисији „Таковска 10“ на Јавном сервису, навео је да нове београдске власти неће бити уколико група „МИ – Глас из народа“ не донесе јединствену одлуку о томе, притом потврдивши да СНС има договор са Александром Јерковићем носиоцем листе „МИ“ на протеклим београдским изборима. Он је рекао да су гласачи „МИ“ гласали пре свега за Бранимира Несторовића, те да се чека његово зелено светло.

Упитан да ли би нови београдски избори били корак ка релаксацији односа, рекао је да ће тих избора бити у колико не буде легитимне већине, јер легалне има. 

У овом тренутку имају већину од 56 или 57 одборника, у складу са законом, навео је, али да желе да направе разлику од периода када су људи владали без легитимитета у земљи, подсетивши на формирање власти у Београду 2008. године, када су, како је рекао, социјалисти након потписаног споразума са радикалима били под притиском Драгана Ђиласа и ушли у власт са ДС.

„Не желимо да будемо неко ко неће на нелегитиман начин да управља било чиме. Нећемо бити сасвим и пуног легитимитета ако би формирали власт са 56 одборника јер очигледно не би имали зелено светло од Бранимира Несторовића и његове групе. Неки кажу да то радимо због извештаја, резолуције… Мене једино занима да постоји поштовање грађана Србије, а не странаца. Ако листа групе Несторовића не донесе одлуку. Ми са оним што мисли господин Јерковић, имамо већи легитимитет у односу на оно што је имао Драган Ђилас 2008. године, јер је Јерковић био носилац листе“, навео је он.

Вучић је напоменуо да знају да су људи за листу „МИ – Глас из народа“ гласали због Бранимира Несторовића, те да ако се он не сагласи са тим, иде се на нове изборе. Нада се да ће он показати одговорност, јер држава и град морају да буду битнији од страначких и других интереса. Навео је да се плаши да ће они који мисле да морају да победе поново изгубити, те да зато не зна да ли ће нови београдски избори смањити тензије.

„Да ли ће бити избора или не знаћемо 1. марта када ћемо видети шта ће рећи та одборничка група“, рекао је он и додао да онда постоји законски рок за нове изборе.

Он је додао да му није незамисливо да градска власт буде страначко супротна од републичке, те да би то могло да се деси „али не лако“ јер „мора да се добије подршка грађана“. Говорећи о Резолуцији Европског парламента он је рекао да су избори расписани на изричити захтев опозиционих странака, а не његов, те да их је молио да то не чине. Рекао је да је опозиција тражила у писаној форми изборе без растављања. Оценио је зато да се Европски парламент служи ноторним лажима у Резолуцији.

Вучић је рекао и да су полицајци приликом протеста испред Старог двора два и по сата ћутали и трпели насиље „батинаша“ јер су штитили институције од незаконитог улаза.

„Та акција је после била врло кратка и ефикасна, педесет пута блажа од оних у земљама које дају своје представнике у Европски парламент што се лако види и уочава на било ком снимку. Било је потребно да се кеса лажи проспе по Србији због геополитичких интереса“, навео је председник, прецизирајући да су ти интереси независно Косово, санкције Русији, и доста лакше спровођење политичких и економских интереса тих земаља.

Навео је да ЕП тако говори и о неким земљама ЕУ, те да чека извештај ОДИХР и ОЕБС-а.

„Морамо да поправљамо услове, од медијских до тона дијалога“, навео је он.

Оценио је да су избори завршена тема, спочитавајући новинару РТС-а Станојевићу тако избор теме за почетак разговора.

Говорећи о међународној истрази, рекао је да је Србија суверена земља која је више пута у историји одбијала да уруши своје слободарске темеље, те да овде постоји довољан број органа за спровођење „каквих хоћеш истрага“.