Прочитај ми чланак

Вучић после састанка са патријархом: Не идем у Црну Гору (ВИДЕО)

0

Председник Србије Александар Вучић обраћа се јавности после састанка са патријархом Иринејем у Патријаршији, о ситуацији у Црној Гори.

– Разговарали смо о свим питањима која су важна за нашу земљу. Посебно смо разматрали ситуацију у региону, казао је Вучић и додао да је са патријархом разговарао и о економском стању наше земље као и о томе колико је важно да се заврши Храм Светог Саве.

– Разговарали смо о Црној Гори, не зато што желимо да се мешамо у ситуацију у другој земљи, већ зато што је ту у питању српски народ. Ми смо сматрали да је од виталног интереса Србије да пре свега чувамо опстанак нашег народа у Црној Гори. Као и да је веома важно да на жестоку камапњу асимилације Срба одговоримо озбиљношћу, пристојношћу, и очувамо снагу српског корупса у Црној Гори. У Црној Гори живи, по звнаичном попису, 28, 73 одсто Срба, и 45 одсто Црногораца. Намера је очигледна дела режима, или целог режима, да овај проценат од скоро 29 одсто буде драстично нижи, рекао је Вучић.

– Премијер Марковић је изјавио да је поводом покушаја једне заставе да је то запрепашћујући однос једне власти у Србији, па га питам је ли то запрепашћујуће што смо хиљаду полицајаца довели да чува амбасаду? Није ли запрепашћујуће то што се са појединцима договарате да се избаци наша тробојка? Није ли запрепашћујуће то што нема ни једног Србина на неком важном месту и то што нисте питали народ да ли признаје независно Косово. Није ли запрепашћујуће то што сте слали званичне делегације на прославу Олује? На све то смо ћутали и мирно реаговали, а онда сте се дрзнули да нам држите придике, иако смо урадили све по бечкој конвенцији да заштитимо вашу амбасаду. И ниједан човек није хтео да упадне тамо – казао је Вучић

Подсетимо, председник и патријарх су у понедељак већ разговарали о ситуацији у Црној Гори, и тада су поручили да након изгласавања спорног Закона о слободи вероисповести у Подгорици „ствари у Црној Гори треба смиривати“.

Наиме, Танјугу је у четвртак потврђено да ће председник провести Бадњи дан са Србима у Црној Гори, а Вучић је, међутим, у петак рекао да га је изненадила хистерична кампања која је уследила на најаву његовог одласка на север Црне Горе и да ће коначну одлуку донети у наредних дан, дан и по.

Поставља се питање да ли ће разговор са патријархом бити пресудан по ту одлуку.