Вучић поручио после састанка са Гренелом: Американци траже хитно укидање такси

0

Председник Србије Александар Вучић састао се поподне, одмах по доласку у Минхен, са специјалним изаслаником председника САД за дијалог Београда и Приштине Ричардом Гренелом

Американци веома чврсто и тврдо инсистирају на хитном укидању такси, поручио је председник Србије Александар Вучић после разговора са специјалним изаслаником америчког председника Доналда Трампа за преговоре Београда и Приштине, Ричардом Гренелом и истакао да ти разговори никада нису лаки за Србију.

„Од изузетног је значаја да Американци веома чврсто, тврдо инсистирају на укидању такси, одмах, хитно, и да се наставе разговори између нас и Приштине“, рекао је Вучић новинарима у Минхену.

Председник Србије је пред сам почетак састанка кратко рекао новинарима да очекује добар разговор са америчким дипломатом, а очекује се да ће разговарати пре свега о Косову, односно о обезбеђивању услова за наставак дијалога.

Гренел је последњих дана у више наврата поручио Приштини да укине таксе и то без увођења реципрочних мера према Београду.

Састанку је присуствовао и директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Вучић је са Гренелом разговарао уочи сутрашње 56. Минхенске безбедносне конференције.

Према Тањуговим информацијама, сусрет са Гренелом је, иначе, само први у низу договорених и могућих састанака српског председника сутра у Минхену, где ће се окупити европска, али и „прекоатлантска“ политичка елита.

Присуство званичника из кључних светских центара моћи и одлучивања чине овогодишњи минхенски форум за Србију неком врстом „ћецк поинт“-а пре свега у процесу решавања односа Београда и Приштине, као и питања судбине, односно капацитета Европске уније и процеса њеног проширења.

Тема овогодишње Минхенске безбедносне конференције је може ли Запад и даље да понуди одговоре на актуелне кризе у свету и будуће изазове.