Прочитај ми чланак

Вучић понизио Гоцу: “Пропитивао” је географију, па увредио

0

Председник Србије Александар Вучић, обрато се вечерас нацији из Уједињених Арапских Емирата путем телевизије Пинк, а водитељка ексклузивног разговора била је, ко други, до Гордана Узелац. Он је том приликом, као по обичају, говорио на разне теме, а током једне је стигао и да увреди саговорницу.

Вучић је упитан да прокоментарише наводе које је данас изнела Мариника Тепић, која је на конференцији за штампу рекла да је председник Српске деснице Миша Вацић био прислушкиван од 2017. до 2019. године, а да су председник Србије Александар Вучић и његов брат Андреј „упали“ на мере легалног прислушкивања. Он је рекао “да је хиљаду пута разговарао са Мишом Вацићем“, и да се јављао и људима који су гори од њега, попут Вука Јеремића и Драгана Ђиласа, а онда казао “да Драган Ђилас и Мариника Тепић имају рачуне на Маурицијусу”.

Foto: Printscreen/TvPink

Потом је Гордану Узелац питао да ли зна где је Маурицијус.

Она га је упитала кога то пита, да би јој председник рекао да пита њу.

“Зашто је то важно?” питала је Узелац.

“Зато што знам да не знате. Ви не знате и није ни важно”, рекао је Вучић Гордани, и тако корисницима Твитера дао још један повод за спрдњу. Како с њим, тако и са Горданом.

Многи корисници друштвених мрежа прокоментарисали су да је, између осталог, Вучић вечерас одржао и мини час из географије Гордани Узелац.

Иако се поменута новинарка на председникову прозивку насмејала, сигурно јој није било пријатно.

Ипак, није ово први пут да се Александар Вучић према некој новинарки понашао арогантно и осионо.

Наиме, током гостовања у емисији Упитник на Радио-телевизије Србије јула претходне године, Вучић је Оливери Јовићевић неколико пута рекао да измишља чињенице и креира истину, и викао је на њу.

“Молим вас, немојте да разговарамо на том нивоу. Два пута сте рекли да измишљам” рекла је Јовићевић у једном тренутку.

Независно удружење новинара Србије осудило је непримерено понашање председника Србије Александра Вучића према новинарки Оливери Јовићевић и јавности током гостовања у четвртак увече у емисији Упитник Радио-телевизије Србије и јавно га позвало да се извини њој и грађанима Србије.

А ово је само један од многобројних примера…

Александар Вучић не пропушта прилику да нападне или извређа новинаре Н1. Председник је као и много пута досад, бурно реаговао на питања телевизије Н1, а новинарки Наташи Ковачев такође је рекао да измишља, када је у свом обраћању у Новом Саду говорио о раду медија, посебно о раду Н1 телевизије.

Када га је Наташа упитала када могу да га очекују као госта, он је рекао:

„Не можете да ме очекујете, нисам заинтересован“.

“Немојте говорити да никад нисте позвани” рекла је Наташа Ковачев, а Вучић је одговорио у свом маниру:

„Ја нисам био мојом одлуком, ја нисам рекао да нисам позван. Никада нисам рекао да нисам позван и немојте да измишљате. Рекао сам да нисам био никада“.

Независно друштво новинара Војводине (НДНВ) оштро је критиковао председника Вучића због односа према новинарки Н1 Наташу Ковачев и оптужило га да је још једном показао да ни он ни његови сарадници неће престати да „етикетирају новинаре и да их малтретирају док раде свој посао и постављају питања од јавног значаја за грађане Србије“.

Вучић је децембра прошле године гостовао на ТВ Прва са Миланом Антонијевићем, извршним директором Фонда за отворено друштво и професором Ивом Висковићем, те покушао да покаже како му дијалог са неистомишљеницима није стран и да је заиста спреман да саслуша све оне који му упућују критике због начина како управља земљом. Али, није пропустио прилику “да подвикне” водитељки емисије Марији Савић Стаменић.

Савићева је председника Србије питала како коментарише срамне наступе посланика СНС, односно нападе на глумце Јелисавету Секу Саблић и Драгана Бјелогрлића. Дотакла га је овим питањем и у њему је прорадио онај арогантни Вучић.

“И шта су рекли за њих? Не можете ни да кажете. Зато што није било баш тако страшно као што сте то научили да говорите. Прво, они су одговарали”, викао је Вучић на новинарку ТВ Прва.

Међутим, није Вучић увек тако храбар.

Он је недавно боравио у Сарајеву где је одржао састанак са члановима Председништва БиХ, којима је уручио дониране вакцине, а након тога дао је кратки интервју за босанскохерцеговачку телевизију Фаце ТВ, где се суочио са неколико непријатних питања.

У кратком разговору, илити како га је он назвао, “уводоном интервју”, с познатим БиХ новинаром Сенадом Хаџифејзовићем, није био тако храбар као када му питања постављају новинарке, које можда не смеју да му одговоре, а поготово није био дрзак као када му новинари Нове или Н1 поставе питања.

Иако Вучић воли да каже да никада није увредио неког новинара или одбио да одговори на неко питање, примери које смо навели и многи други, говоре управо супротно. Јер, када га питање “погоди” он скреће с теме, виче, хвали себе и своје страначке колеге како нико није урадио за Србију као они…

Чини се да председник Србије још увек није схватио како заправо функционише посао новинара…